29
Mayıs
2024
Çarşamba
AYDIN

Çöp sorunu çıkmaza girdi

Aydın Belediyesi ile Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) arasında yaşanan çöp krizinin bugün görülen ikinci duruşmasından da karar çıkmadı. ADÜ yetkililerinin Zindan Deresi mevkiine çöp dökülmemesi yönünde daha önce alınan tedbir süresinin bitmesine bir kaç gün kala bir üst mahkemede yeni bir dava açması, beklentileri boşa çıkardı. 

Aydın 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde bugün görülen davanın ikinci duruşmasının öğleden sonra tamamlanmasının ardından bir basın toplantısı düzenleyen Belediye Başkan Vekili Artun Sucuoğlu, gelişmeler hakkında bilgi verdi. Belediye Encümen Salonu'nda yapılan toplantıya Başkan Yardımcı Mehmet Gür ve Aydın Belediyesi Avukatı Fatma Yakan da katıldı. 

Belediye Avukatı Yakan, mahkemenin bekledikleri yönde bir karar vermediğini söyledi. Yakan, üniversitenin, Zindan Deresi mevkiine belediye tarafından dökülen çöplerin kendi taşınmazlarına ve insan sağlığına zarar verdiği yönünde 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne bir tedbir davası açtığını ifade etti. Yakan, Aydın Belediyesi yetkililerinin bulunmadığı bir komisyonla yapılan tespit sonucunda mahkemenin bir tedbir kararı verdiğine dikkat çekti. Bu kararın çöp toplanmasını engelleyici bir karar olmamakla birlikte çöp döküm alanına çöplerin taşınmasını engelleyen bir karar olduğunu kaydeden Yakan, "Aydında yaşanan bu olay, il merkezinde büyük sıkıntıların yaşanmasına sebep oldu. Ayrıca 2. İcra Müdürlüğü tarafından alınan bu karar, infaz edilmiştir. Bizde kararı uygulayarak söz konusu alana çöp döküm işlemlerini durdurduk. Çöp toplama işleminin belediyenin asli görevleri arasında yer alması ve çöplerin birikmeye başlaması sonucu 1 haftalık müsaade ile Nazilli'ye çöpleri taşımaya başladık. Bugün alınan tedbir kararına yaptığımız itirazın değerlendirilip karara bağlanmasını bekliyorduk. Bilindiği gibi tedbir kararları 10 gün süre içerisinde geçerlidir. Yeni bir dava açılmadığı takdirde kendiliğinden hükümsüz hale gelir. ADÜ, bu kararın sürekliliğini sağlamak için 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvuruda bulunarak meni müdahale davası açtı. Bu davanın birinci duruşması 8 Ağustos'ta görülecek. Bugünkü duruşmamızda dava yargıcı her hangi olumlu veya olumsuz karar vermeyerek, kararı asıl mahkemenin görüleceği 1. Asliye Hukuk Mahkemesine bıraktı" diye konuştu. 

Başkan Vekili Sucuoğlu ise, bu konuda 8 Ağustos'a kadar ellerinin kollarının bağlı bulunduğunu ve yapacak hiçbir şeyleri olmadığını ifade etti. Sucuoğlu, bugün görülen davanın ardından konu ile ilgili olarak Aydın Valiliği, Aydın Belediyesi ve yetkililerin vereceği kararı bekleyeceklerini açıkladı. Başkan Ortekin'in daha önceden ÇET raporu bulunmayan her hangi bir yere çöp dökülmeyeceği konusunda karar aldığını kaydeden Sucuoğlu, "8 Ağustos tarihine kadar çöp dökebileceğimiz ÇET raporu olan bir yer talep etmek zorundayız. Nazilli'ye çöp dökmeye devam edemeyiz çünkü oranın da kapasitesi yetersiz. Taşıma işlemlerine devam etmemiz de mümkün değil. Yasal olamayan hiçbir yere Aydın Belediyesi olarak topladığımız çöpleri dökmeyeceğiz. Başkanın net ifadesi var. O da gerekirse TCDD'den vagonlar kiralayarak ÇET raporu olan bir yere götürmektir. Çöp toplama işlemlerini sürdüreceğiz. Bizim Aydın Belediyesi olarak talebimiz, yeni katı atık depolama alanı inşaatımız tamamlanıncaya kadar nerede olursa olsun bize bir yer göstermeleridir" ifadelerini kullandı.
Halen Aydın'da günde ortalama 150 ton çöp toplandığını sözlerine ekleyen Artun Sucuoğlu, gün boyunca 6 adet kamyonun 8'er sefer yaparak çöpleri Nazilli'ye taşıdığını belirtti. Günlük bu ekstra işlemelerinin belediyeye 5 bin YTL'lik bir maddi bir yük getirdiğini açıklayan Sucuoğlu, "7 gündür devam eden süreçte belediyemiz 35 bin YTL masraf yapmıştır. Maddi açıdan bir sıkıntımız yok ama bu işin bu şekilde devam etmesi, ne bizim ne de Nazilli Belediyesi açısından mümkün değildir. Aydın'a en yakın ÇET raporlu çöp döküm alanı İzmir'de bulunuyor. Burasının da bizi kabul edip etmeyeceğini bilemeyiz. İlerleyen süreçte çöplerin nereye döküleceği konusuna kalıcı bir çözüm bulunması için girişimlerimiz olacaktır" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2006 Perşembe 00:37:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?