20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

‘Cumhuriyet balosu’ krizi

AYDIN’DA ‘CUMHURİYET BALOSU’ TARTIŞMASI

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Aydın Şube Başkanı Dr. Eralp Atay, “Cumhuriyetimizin tartışıldığı bu günlerde asıl olan kaygıları aynı olanların birlikte ortak hareket edebilme becerisini göstermesidir” dedi.

Referandum sürecinde pankart ve ardından 30 Ağustos ile 7 Eylül kutlamalarında yaşanan protokol krizleriyle Türkiye gündemine oturan Aydın’da şimdi de ÇYDD ile Atatürkçü Düşünce Deneği (ADD) arasında ‘Cumhuriyet Balosu’ krizi patlak verdi. Her iki derneğin birbirinden habersiz olarak yürüttüğü balo hazırlıklarında sona gelinince Aydın’da 2 ayrı balo hazırlığının yapıldığı ortaya çıktı. ÇYDD Aydın Şubesi üyeleri, daha görkemli bir balo düzenlenmesi için ADD’ye birlikte hareket etme çağrısı yaptı. ÇYDD’in talebini geri çeviren ve hatta ÇYDD’nin ‘Cumhuriyet Balosu’ düzenleyemeyeceğini öne süren ADD’in tutumu Aydın’da gerilime neden oldu.

ADD’nin tutumunu sert bir dille eleştiren ÇYDD Aydın Şube Başkanı Eralp Atay, 21 yıldır Türkiye’de hizmet veren derneklerinin Aydın Şubesi’nin yaklaşık 10 ay önce ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel tarafından hizmete açıldığını belirterek, “Aydın Şubemiz, Söke ve Kuşadası ilçeleri dışında ilimizdeki 15 ilçeyi kapsamaktadır. Kısa sürede kamuoyundan gerekli ilgi ve desteği görmüştür. Yaklaşık 6 ay önce Derneğimiz ‘Cumhuriyet Balosu’ tarihi tespit ederek çalışmalara başlamıştır. Daha sonra ADD Aydın Şubesinin aynı tarihte Gece düzenleyeceği öğrenilmesi üzerine, gerekli girişimlerle ortak yapma önerimiz iletilmiş ne yazık ki olumsuz yanıt alınmıştır. Daha vahim olanı da, bizim Cumhuriyet Balosu düzenleyemeyeceğimiz tarafımıza ifade edilmiştir” diye konuştu.

“CUMHURİYET KİMSENİN TEKELİNDE DEĞİLDİR”

ÇYDD Genel Merkezi ve Aydın Şubesi’nin Cumhuriyet değerlerinin kimsenin tekelinde olmadan yaygınlaşması ve topluma sunulmasını önemsediğini savunan Atay, şunları söyledi: “ÇYDD her konudaki düşüncelerini kamuoyuyla paylaşmaktadır. Referandum ve türban açıklamaları bunun en güzel örneğidir. Cumhuriyetimizin tartışıldığı bu günlerde asıl olan, Cumhuriyet, laiklik, çağdaşlık, Atatürk ilkelerinin uygulanması kaygıları aynı olanların birlikte ortak hareket edebilme becerisini göstermesidir. Bunun için niyet çok önemlidir. Biz ÇYDD olarak diliyoruz ki Aydın’ın çağdaş, laik, demokrat insanları 23 Ekim 2010 akşamı her iki salonu da dolduracaklardır. Hepimiz daha çağdaş, demokrat, laik ve sosyal hukuk devleti düzeninin sahip olduğu Türkiye özlemindeyiz. Derneğimizin üyeleri ve destek veren gönüllülerinin isteği üzerine kamuoyuyla paylaşılması uygun görülmüştür”

İHA
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2010 Salı 16:33:04
Güncelleme :19 Ekim 2010 Salı 18:43:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?