20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

Dağ köylüsüne ilek uyarısı

DAĞ KÖYLÜSÜNE İĞLEK UYARISI

Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Ramazan Özkan, iğleklerin erken olgunlaşması nedeniyle dağ köylerinde sıkıntı yaşanabileceğini belirterek, “İğlek sıkıntısı yaşanmaması için şimdiden dolaplarla iğlek saklanabilir” dedi.

Mayıs ayının mevsim normallerinin üzerinde sıcak gitmesi nedeniyle bu yıl iğleklerin erken olgunlaştığına işaret eden Enstitü Müdürü Ramazan Özkan, “İğlekler erken olgunlaştı ve buda iğlekleme sezonunun öne gelmesine neden oldu. Ova kesiminde iğlekleme çalışmaları tamamlandı. Ancak üst ve dağlık esimde iğlekleme çalışmaları yeni başladı veya devam ediyor. İğleklerin erken olgunlaşması nedeniyle bu bölgelerde iğlek sıkıntısı çekilebilir. İğlekteki sinekler uygun saklama koşullarında 21 gün yaşayabiliyor. Bu nedenle üst kesimdeki üreticilerimizin şimdiden iğlek temin ederek, uygun saklam koşullarında muhafaza etmeleri menfaatlerine olacaktır” diye konuştu.

İğleklemede dikkat edilecek hususlar hakkında da bilgiler veren Özkan, “Meyve vermesi için, mutlaka döllenmesi gereken dişi incirlerin en önemli meyve ürünü olan yaz ürünlerinin (iyilopların) döllenmesi amacıyla, iyiloplarla aynı zamanda olgunlaşan erkek incirlerin ilek meyvelerinin içlerindeki arıları ile birlikte dişi incir ağaçları üzerine bırakılması şeklinde yapılan suni işleme ilekleme, bu amaçla kullanılan erkek incir meyvelerine ilek denir.

İlek meyvesinden çıkan, polenleri dişi incir meyvesine taşıyan ilek arıcığı, incirde Aspergillus spp ve diğer fungusların taşınmasında rol oynar. İlekleme ile bulaşan mantarlar, olgunlukta küf gelişimi, aflatoksin, akma vb sorunlarla verim ve kaliteyi düşürür. İlek asarken yeterli ilek arıcığı, çiçek tozu olmayan ilek meyveleri asılmamalıdır. Aşırı yumuşak, çürük ilekler asılmayıp, bahçe dışında imha edilmelidir. Temiz ilek temini ve asılması önemlidir. İşi biten ilekler toplanmalı ve bahçe dışında yakılarak imha edilmelidir. File torbalarda asılan ileklerin toplanması daha kolay olmaktadır. Bu nedenle ileklemede file torbalar tercih edilmelidir” şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2010 Pazartesi 09:46:05
Güncelleme :14 Haziran 2010 Pazartesi 09:53:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?