19
Mayıs
2024
Pazar
AYDIN

Denktaş'tan AB'ye sert eleştiri

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Avrupa Birliği'ne (AB) sert eleştirilerde bulunarak, "Atatürk ilkeleri Avrupa Birliği'ne batıyor" dedi.

Kuşadası'nda Kuşadası Ticaret Odası, Kuşadası Esnaf Odası, Kuşadası Şoförler Odası ve Kuşadası Rehberler Derneği ile MHP Kuşadası İlçe Teşkilatı tarafından ortaklaşa organize edilen "Kuşadası'ndan Kıbrıs'a Gönül Bağı" isimli konferansa katılan KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, vatandaşlardan büyük ilgi gördü. Kuşadası Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Uygulama Oteli'nde gerçekleştirilen konferansı Kuşadası Belediye Başkan Vekili Abdullah Sarı, Davutlar Belediye Başkanı Tuncay Uysal, Güzelçamlı Belediye Başkanı Bayram Bayaözlü, MHP Aydın Milletvekili Recep Taner ile çeşitli siyasi partilerden, meslek kuruluşlarından ve sivil toplum örgütlerinden başkan ve yöneticiler ile kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı. MHP Kuşadası İlçe Başkanı Cemal Sarı'nın açılış konuşmasını yapmasının ardından kürsüye gelen Denktaş, çarpıcı açıklamalar yaptı. Konuşmasında gençlere seslenen Denktaş, "Gençler; Atatürk'ün nutkunu okudunuz mu? Okumadınızsa mutlaka okuyunuz. Yatağınızın başucunda gece gündüz müracaat edeceğiniz başucu kitabı haline getirin. Onun her söylediği bugün de geçerlidir. Her şey çöktü ama Atatürk'ün ilkeleri çağdaş dünyada pırıl pırıl devam etmektedir " dedi. Denktaş şöyle devam etti:

"Biz başkasının toprağında gözü olan milliyetçiler değiliz. Ama bizim toprağımıza göz dikenin de ölümcül düşmanı oluruz. İşte Atatürk bunu söyledi. Atatürk din konusunda da en güzel yorumu yapmıştır. Atatürk'ü çok iyi bilmek gerekir. 'Bizim dinimiz evrenseldir' demiştir. Evrensel dine sen giysi giydiremezsin. Giysi giydirecek olursan hepimizin Arabistan'daki gibi giyinmesi lazım. Kur'an-ı Kerim'i okuyun. Safsatalara bakmayın. Dininizi bilin. Atatürk'ü bazı çevreler dinsiz olarak takdim ederler. Oysa gerçek bunun tam aksinedir. Ulu Önder dinine bağlı bir insandır. Atatürk ile dini birbirinden ayırmak eylemi, bu millete en büyük düşmanlıktır. Kimsenin dinimizi yozlaştırma hakkı yoktur. Kimsenin Atatürk'ü yozlaştırma hakkı yoktur."

Denktaş, zaman zaman alkışlarla kesilen konuşmasında Avrupa Birliği'ne de yönelik sert eleştirilerde bulundu. Avrupa Birliği'nin hiçbir zaman Türkiye'yi üye olarak almayacağını iddia eden Denktaş, "Avrupa Birliği diyor ki, 'Eğer üye olmak istiyorsanız Atatürk ilkelerinden vazgeçin. Bu ilkeler bizim normlarımıza uymaz.' Bu ilkelerin neresi batıyor, nerelerine. Atatürk 'Yurt sulh, cihanda sulh' demiştir ama 'bağımsızlık şarttır' da demiştir. İşte bunlara batan o bağımsızlıktır. Lozan Anlaşmasıdır. Onlar Sevr Anlaşması'nı unutmadılar. Türkiye üzerinde oynanan oyunların önündeki en büyük engel, Atatürk gençliği, cumhuriyettir, Atatürk ilkeleridir. Kaldırın bunları, yol açılmıştır. Sırada önce Kıbrıs var, arkasından Ermeni sorunu, PKK konusu var. Hepsi toprak meselesidir. Bakınız yıl içinde Sevr Anlaşması'nın haritaları yayılmaya başladı. Bu bir kahpeliktir. PKK'nın arkasında emperyalistler olmasa bu kan emici örgüt bu kadar yıl devam edebilirmiydi. Bunca can alabilirmiydi. Silah, mayın, para her şey emperyalist güçlerden. Avrupa'da propoganda bunlardan. Amerika, Türkiye yumruğunu masaya vurana kadar sesini çıkarmadı. Şimdi 'istihbarat verebilirim' diyor. Sorarlar adama daha önce neredeydin diye. Hani sen terörizmin karşısındaydın, niye besledin bunları, niye silah verdin? Türkiye'ye yapılan oyunu herkesin görmesi lazım. Buradaki kürt kardeşlerimiz ile PKK'yı birbirinden iyice ayırın. Onlar bizim kardeşlerimizdir. Onlar bizimle Kıbrıs'ta da savaştı" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2007 Pazar 05:00:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?