18
Mayıs
2024
Cumartesi
AYDIN

Derneklere beyanname uyarısı

Aydın İl Dernekler Müdürü Sefa Altıntaş yaptığı açıklama ile 5253 sayılı Dernekler Kanununun 19. maddesine göre derneklerin yıl sonu faaliyetlerini, gelir ve gider işlemlerinin sonuçları ile ilgili düzenleyecekleri beyannameyi bağlı oldukları Mülki Amirliğe her yıl Nisan ayı sonuna kadar vermekle yükümlü olduklarını belirtti.

Sefa Altıntaş, Dernek kullanıcılarının ise beyannamelerini web sayfası üzerinden e-dernek kullanıcı adı ve şifresini kullanarak doldurmak ve bir çıktısını bağlı bulundukları Mülki Amirliğe vermekle yükümlü olduklarını vurgulayarak, “Bu doğrultuda dernekler yönetmeliği ile düzenlenen beyannamelerinin bir örneğinin www.dernekler.gov.tr web sayfasındaki “Bildirim ve Ekler” linkinden temin edilerek doldurulduktan sonra, 2009 yılı Nisan ayı sonuna kadar verilmesi gerekmektedir. Zamanında verilmeyen beyannameler için 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 32/L maddesi gereğince ‘19. madde de belirtilen beyanname verme yükümlülüğünü yerine getirmeyen dernek yöneticileri 560 TL idari para cezası ile cezalandırılır’ hükmü yer almaktadır. Ayrıca beyannamenin 7. bölümü doldurulurken derneğin defterlerinin hangi usulde tuttuğu doğru olarak işaretlenmeli ve buna göre ‘Gelirler’ ve ‘Giderler’ bölümü bir önceki yılın devreden hesapları da dikkate alınarak doldurulmalıdır” dedi.

Derneklerin idari para cezası ile karşı karşıya kalmamaları için 2008 yılı beyannamelerini 2009 yılı Nisan ayının son işgününe kadar vermeleri gerektiğini ifade eden Aydın İl Dernekler Müdürü Sefa Altıntaş, “Beyannamenin yanında 2008 yılına ait dernek yönetim kurulu raporunun da getirilmesi gerekmektedir. Ancak ‘Yıllık Beyannamelerin’ valiliklere ve kaymakamlıklara genelde Nisan ayının son günlerinde verilmesi hem idarede yoğunluğa neden olmakta hem de beyannamenin kontrol edilerek alınmasından dolayı Beyannameyi veren derneklerimiz açısından zaman kaybına neden olmaktadır. Dolayısıyla Beyanname verme konusunda derneklerin Nisan ayının son gününe kadar beklemeden işlemlerini süratle yapmaları gerek idari , gerekse dernekler açısından ciddi rahatlıklar sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 11 Mart 2009 Çarşamba 13:30:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?