20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

Didim'in yol problemi çözülüyor

Türkiye'nin önde gelen tatil beldelerinden olan Didim'in ulaşım sorununun çözüme kavuşturulması için Aydın Valiliği ve Türkiye Cumhuriyeti Karayolları (TCK) 2. Bölge Müdürlüğü işbirliğinde acil eylem planı hazırladı. 

Aydın-Didim-Muğla Devlet Karayolu'nun bitirilmesi için birleştirilmiş araç parkı oluşturularak yolun kalan 10 kilometresinin tamamlanması amacıyla hazırlanan plan kapsamındaki çalışmalar Aydın Valisi Mustafa Malay tarafından törenle başlatıldı. Törene DSİ 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, Didim Kaymakamı Ali Katırcı ve davetliler katıldı. 

Açılışta konuşan TCK 2. Bölge Müdürü Erol Altun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla ülke genelinde 15 bin kilometre yeni bölünmüş yol yapımının planlandığını söyledi. Bugüne kadar 8 bin 500 kilometrelik kısmı tamamlandığını hatırlatan Altun, geçtiğimiz ay Ulaştırma Bakanlığı ve Başbakanlık Müsteşarlığı tarafından düzenlenen toplantıda kalan kısımların da hızla tamamlanması için ikinci bir seferberlik başlatıldığını ifade etti. Bu kapsamda il valilerinin koordinasyonunda kamu kuruluşlarından toplanan makine parkının oluşturulduğunu belirten Altun, “TCK'nın da imkanlarıyla kalan bölünmüş yollarımızı bitireceğiz. Sayın Başbakanımızda her vesileyle yol bir medeniyet olduğunu söylüyor. İnsanlığı medeniyete götüren etkenlerin birisi de yoldur. Ayrıca ekonominin rekabet edebilmesi, gelişmişlik seviyesinin artabilmesi ve milletimizin refaha kavuşabilmesi için alt yapıyı tamamlamamız gerekiyor. Bu manada bölünmüş yollar çok öneli. Aydın ilinde toplam 230 kilo metre bölünmüş yol tanımlanmış ve şuana kadar 161 kilometrelik bölünmüş yolu tamamlayarak hizmete açmış durumdayız. Kalan 70 kilometrelik bölümün de bugün Sayın Valimizin başlatacağı şantiye çalışmalarıyla tamamlayarak, Aydın'daki bölünmüş yol çalışmalarımızı bitirmiş olacağız. Söke-Didim-Bodrum yolu en önemli turizm yolarımızdan bir tanesi. 80 kilometrelik bu yolun 40 kilometresi Aydın ili sınırları içersinde bulunuyor. Bugüne kadar 30 kilometrelik kısmı tamamlandı. Geriye kalan 10 kilo metresinin tamamlanması için bugün çalışmaları başlatıyoruz ve bu yıl içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz” dedi. 

Bir milletin gelişmesi için ulaşım imkanlarının çok önemli olduğuna değinen Vali Mustafa Malay da, yol sorununun çözülememesi halinde ülkelerin savunulamayacağını, eğitim ve sağlık sorunlarının yerine getirilemeyeceğine işaret etti. Kara, deniz ve hava yolu ağlarının iyi olmasının ülkelerin menfaatlerine olduğunun altını çizen Malay, Aydın'ın bölünmüş yollar bakımından iyi bir seviye olduğunu kaydetti. İl genelinde planlanan miktarının yüzde 75'inin tamamlandığını açıklayan Malay, geriye kalan 70 kilometrelik bölümün 2 yıl içerisinde bitirileceğini müjdeledi. Bunu yapabilmek için il genelindeki kamu kuruluşlarının imkanlarının seferber edildiğinin altını çizen Malay, bu imkanlarının yaz aylarında aşırı bir yoğunluğun yaşandığı Didim ilçesinin ulaşım sorununu çözmek için kullanılacağını belirtti. Yol olmadan ekonominin gelişmesinin mümkün olamayacağını “Hele hele Didim ve Aydın gibi turizm merkezi olan bir yerde, yol olmayınca turizmin geliştirilmesi mümkün olamaz. Her şey yola bağlı. İnsanlarımız artık bir günde iki günü yaşamak istiyor. Ömrünün yollarda geçmesine tahammülü yok. Sayın Başbakanımızın Türkiye genelinde başlattığı bölünmüş yol çalışması sayesinde ulaşımda süratle intikal çok kolaylaştı. Bununda ötesinde savaşlardan daha çok insanımızı trafik kazalarında kaybediyorduk. Bunlarda da bir azalma oldu. Asgariye düştü. Yol olan yerde canımız emniyettedir. Eğitimimiz, sağlığımız ve ekonomimiz her şeyimiz emniyet altına alınmış demektir. O halde her şeyi bir tarafa bırakarak ulaşımımızı öncelikle çözmek mecburiyetindeyiz” diye konuştu. 

Yapılan konuşmaların ardından Vali Malay, 10 kilometrelik mesafede devam edecek olan çalışmalarının startını verdi. İş makineleri tarafından ilk kırma işlemlerinin başlatıldığı çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanacağı belirtildi. Öte yandan Aydın'daki 70 kilometrelik bölünmüş yolun tamamlanabilmesi için 2 milyon 500 bin YTL'si alt yapı olmak üzere toplam 7 milyon 500 bin YTL ödenek ayrıldığı öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Mart 2008 Pazartesi 16:09:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?