30
Mayıs
2024
Perşembe
AYDIN

Doktorlardan sigara yasağına destek

Aydın Tabip Odası Başkanı Seracettin Kayaoğlu, ülke genelinde uygulanmaya başlanan sigara yasağını desteklediklerini belirterek, “Hep birlikte sağlıklı geleceğimiz için yasanın uygulanmasına destek vermeliyiz” dedi.

Aydın Tabip Odası binasında Aydın Tabip Odası Büyük Kongre Delegesi Eralp Atay ve Aydın Tabip Odası yönetim kurulu üyesi İlknur Yılmaz ile birlikte bir basın açıklaması yapan Aydın Tabip Odası Başkanı Seracettin Kayaoğlu, “4207 sayılı Tütün ve Mamullerinin Zararlarının önlenmesine ilişkin yasada yapılan değişiklik ile, kamu hizmet binalarının kapalı alanları, koridorları dahil her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel ve spor amaçlı, özel hukuk kişilerine ait binalar, taksi hizmeti verenler dahil kara, deniz ve havayolu toplu taşıma araçları, okul öncesi eğitim kurumları, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil ilk ve orta öğretim kurumları, kültür ve sosyal hizmet binalarındaki tütün yasağı geçen 19 Mayıs'ta başlamıştı. Lokanta, kahvehane, kafeterya ve birahane gibi yerlerdeki tütün yasağı 19 Temmuz 2009 tarihinde başlayacak. Yasaya göre bu yerlerde tütün ürünlerinin tüketimi tamamen yasak olacak. Sigara içenlere hizmet verecek bar, restoran, kafe gibi yerler açılamayacak, bu yerlerde sigara içmek isteyenler için özel bölümler oluşturulamayacak” dedi.

Geçen TBMM tarafından kabul edilen yasanın toplum sağlığı bakımından çok önemli bir yasa olduğunu kaydeden Kayaoğlu, “Tütün kontrolü konusunda getirilen kısıtlamaların sigara kullanmak isteyen bireylere uygulanması insan haklarının ihlali olarak değerlendirilmemelidir. Çünkü genel sağlık ile kamu yararını bozan, sigara içmeyenleri ve özellikle çocukları çok olumsuz biçimde etkileyen bir durum kişisel özgürlük olamaz burada dikkate alınması gereken sigara içmeyenlerin çok zararlı olduğu bilinen sigara dumanıyla karşılaşmama özgürlüğüdür. Sigara içenler bu özgürlüklerini başkalarına zarar vermeyecek yer ve ortamda istedikleri gibi kullanabilirler” diye konuştu.

Devletlerin tütünün neden olduğu hastalıkların tedavisi için büyük paralar harcadıklarına işaret eden Kayaoğlu, şunları söyledi: “Ulus devletler gerek tütün alımı gerekse tütünün neden olduğu hastalıkların tedavisi için çok büyük bir ekonomik kaynağı harcamaktadırlar. 2007 yılında Türkiye için bu rakam 25 milyar TL'dir. Devletler bu parayı kendi yurttaşlarının sağlık, eğitim, sosyal güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak için kullanabilirler. Hep birlikte sağlıklı geleceğimiz için yasanın uygulanmasına destek vermeliyiz”

 

iha
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2009 Pazartesi 15:15:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?