31
Mayıs
2024
Cuma
AYDIN

DSP lideri Türker Aydın'da

DSP LİDERİ TÜRKER AYDIN'DA

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker, Balyoz darbe planının AK Parti iktidarı için hazırlanmadığını ileri sürerek, "Balyoz'un asıl hedefi DSP ve MHP'dir" dedi.

Partisinin Aydın İl Teşkilatı'nı ziyaret eden Türker, DSP İl Başkanı Sümer Büyükyurt ve partililer tarafından karşılandı. DSP Aydın İl Binasında Genel Başkan Yardımcısı Önder Aksakal ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Türker, Türkiye gündemindeki konuları değerlendirdi.

Ülke gündeminde 'Balyoz' darbe planını değerlendiren Masum Türker, DSP olarak askeri darbelere karşı olduklarını ifade ederek, "Çok iyi biliyoruz ki AK Parti 2002 yılında sivil bir darbeden sonra aradan çıkmış ve iktidar olmuş bir partidir. AK Parti iktidarının mantık ve felsefe olarak ortaya çıkmasının sorumlusu 12 eylül ihtilalidir. 12 eylül ihtilali bugün AK Parti modelinin ortaya çıkması için bütün yasal düzenlemeleri gerçekleştirmiştir. Ama AK Parti'nin seçim kazanıp iktidar olması ise 2002 yılında

gerçekleştirilen sivil darbenin sonucudur. O tarihte gerçekleştirilen sivil darbenin adı da çıktı, o da balyoz darbesidir. Balyoz darbesi aslında Demokratik Sol Parti'ye ve o zamanki ortağımız MHP'ye karşı iktidardan uzaklaştırmak amacıyla gerçekleştirilen ve ABD'nin Irak'ı işgal etmesine imkan verme amacıyla hazırlanmıştır. Dikkat edilirse bu darbenin tatbikat malzemesi olarak gündeme getirildiği gün, 2003 yılının AK Parti iktidarının iktidara gelmesinden sonraki ilk 4 aydır. Orada bir askeri senaryo

olabilir ama orada sunulmayan, bu darbeye eklenen bakanlar kurulu ise 2002 yılında özellikle temmuz ayından sonra 'Ecevit gitsin' yerine ABD'ye 'hayır' demeyen birisinin gelmesi bağlamındaki çalışmanın ürünüdür. Bakanlar kuruluna bakın, 57. hükümetin o tarihlerdeki versiyonundan ve o tarihteki mevcut üyelerinden hiç birisi bu bakanlar kurulu üyesi değildir. Hatta bu bakanlar kurulu arasından sonradan aday olup AK Parti'den milletvekili seçilen Sayın Köksal Toptan bile vardır" diye konuştu.

Bu planın AK Parti için hazırlanmadığını öne süren Türker, şunları söyledi: "Bu da gösteriyor ki bu darbe AK Parti'ye karşı değil, 2002 yılında Ecevit'in Başbakanlığına, Demokratik Sol Parti'nin ve MHP'nin ulusalcı çizgideki direnişini kırmak, Irak'a bir işgal planı başlatmak amacıyla dışardan planlanmış, Türkiye'de para babası olarak bilinen Soroz'un beslediği insanlarla ve o tarihte cuma zincirleri kuranlarla bu darbe hazırlanmıştır. Şimdi bu darbeyi hazırlayanlar, umdukları darbeyi uygulayamadılar.Çünkü o tarihte aradan AK Parti çıkmıştır"

"EMEĞE KARŞI OLAN SÖYLEMLERİ KINIYORUZ"

Türkiye'de her evde muhakkak bir işsiz olduğunu kaydeden Masum Türker, iş bulma imkanlarının her geçen gün azaldığını, hükümetin ise bu konuda çözüm bulmak için hiçbir eylemde bulunmadığını dile getirdi. TEKEL işçilerinin açlık grevini, haklarını aramak için yaptıklarını ifade eden Türker, "Herkesi susturdukları için çıkıp utanmadan 4C'yi 57. hükümetin çıkardığını söyleyebiliyorlar. Bizim anlayışımız, herhangi bir kamu kurumu özelleştirildiği zaman, hiçbir çalışanın kılına halel getirmemek, onların kılını

bile sakınmak ve onların işsiz olmasını engellemektir. Ama maalesef iktidar, 4C ile devletin kurumlarını satmak, ondan sonra bu sattıkları yerlerdeki işçileri ne yapıp edip devletin güvencesi dışında bırakmaktır. Bakanlar çıkıp, merhamet ettik diye neyin ne olduğunu bilmeden bir şeyler söylüyor. Başbakan 'yan gelip yatıyorlar' gibi laflar söylüyor. Emekle ilgili bu söylemleri biz affetmiyoruz ve kınıyoruz. Emeğe karşı tavır alanlar bir gün elbette bunun bedelini ödeyeceklerdir" şeklinde konuştu.

DSP Genel Başkanı Masum Türker, anayasa'nın mutlaka değişmesi gerektiğinin altını çizerek, "Türkiye'nin ciddi ama üzerinde bütün tarafların uzlaştığı ve anlaştığı bir anayasa değişikliğine ihtiyacı vardır. Bu anayasa değişikliğini AK Parti'nin sulandırmak istediğini, rejimi değiştirmek adına bazı şeyler yapmak istediğini hepimiz biliyoruz. Hepimizin anayasa değişikliği konusunda yapılması gerekenleri ortaya koyup tartışılmasını sağlamamız gerekiyor. Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Yasası'nın değişmesi

lazım. Bir kere biz Türkiye milletvekilliğine karşıyız. Türkiye milletvekilliği seçim barajının neden olduğu temsildeki adalet olgusunu biraz düzeltmek amacı güdüyor. Meclisteki az sayıdaki Demokratik Sol Parti milletvekili adaletsizlikleri değiştirmek için çalışma yapıyorlar, bu arkadaşlarımız mecliste dün 4 adet kanun teklifi verdiler. Bunlardan birisi seçim barajının yüzde 5'e düşürülmesiyle ilgilidir. Aslında bu konuda dünyadaki seçim barajı ortalaması yüzde 3 civarındadır" ifadelerini kullandı.

DSP LİDERİ TÜRKER AYDIN'DA
DSP LİDERİ TÜRKER AYDIN'DA
İHA
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2010 Cumartesi 17:29:04
Güncelleme :30 Ocak 2010 Cumartesi 17:36:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?