30
Mayıs
2024
Perşembe
AYDIN

Ekmek zammına tepkiler büyüyor

Aydın’da geçtiğimiz hafta sonundan itibaren zamlı ekmek satışlarının başlamasının ardından, yapılan zamma tepkiler sürüyor. Tüketici Hakları Derneği (THD) Aydın Şubesi’nin önderliğinde başlatılan tepkilere, son olarak Aydın Sivil Toplum Örgütleri Platformu (ASTO) ve platforma üye sivil toplum örgütleri destek verdi. THD Aydın Şubesi’nde bir araya gelen sivil toplum örgütü temsilcileri zam kararının geri çekilmesi için önce imza kampanyası başlatacaklarını, sonuç alamamaları halinde ise geniş katılımı bir miting düzenleyeceklerini açıkladı. 

Toplantıda konuşan THD Aydın Şube Temsilcisi Ümit Kutbay, Aydın’da ekmeğe yapılan zamma karşı gerekli mücadeleyi vereceklerini söyledi. Çeşitli kesimlerin ekmeye zam yapılmadığı sadece gramajının artırıldığı yönünde beyanlarda bulunduğunu hatırlatan Kutbay, zam yapılmamış olsaydı 250 gram ekmeğin 43 YKr’tan satılması gerektiğini ifade etti. Ekmeğin fiyatının 50 YKr’a yükseltilmesiyle günde 10 ekmek alan bir vatandaşın 1 ekmeğinden fazlasının gasp edildiğini iddia eden Kutbay, “Aydın Türkiye’de ekmek mitinglerine ev sahipliği yapan il olarak tanındı. Buradan başlayan mitingler dalga dalga ülkenin her köşesine yayıldı. Burada yapılan mitingin arkasından Aydın Valiliği Ege Üniversitesi’ne bir rapor hazırlattı. Bu raporda ekmeğin besin değerinin yüksek olması, dayanıklı ve kaliteli olabilmesi için en az 350 gram olması ve ekmeğin standardının 400 gram olduğu belirtildi. Bu nedenle biz gramajın artırılmasına destek veriyoruz. Alınan bu son kararın ardından bizim talebimiz ya fiyatın 43 YKr’a düşürülmesi yada ekmeğin 285 grama yükseltilmesidir. Bunun yapılması için önce il merkezinde bir imza kampanyası düzenleyerek, topladığımız imzaları Ankara’ya göndereceğiz. Bundan sonuç alamazsak sokaklara inip, geniş katılımlı ekmek mitingleri düzenleyeceğiz” dedi. 

EKMEK, MAKARNAYI SOLLADI 

Dar gelirli ve yoksulun en fazla tükettiği gıda ürününün ekmek olduğuna değinen ASTO Dönem Başkanı Veli Tiryaki de, son dönemde ekmek üzerinde çeşitli oyunlar oynandığını iddia etti. Ekmek maliyetleri üzerinde yapılan araştırmalara rağmen ilginç bahanelerle ekmekte zam kararlarının alındığına işaret eden Tiryaki, küresel ısınma yüzünden buğday fiyatlarının artması bahane gösterilerek ekmeğe yüksek zamların yapılmasının tüketiciyi kandırmak olduğunu ileri sürdü. Aydın’da ekmeğe yapılan keyfi zam uygulamasını Rekabet Kurumu’na şikayet edeceklerini açıklayan Tiryaki, “Fırıncılar Odası tarafından alınan zam kararını kabul etmiyoruz. Kimsenin halkın ekmeği ile oynamaya hakkı yoktur. Aynı mal ve hizmeti üreten firmaların kendi aralarında fiyat belirlemesi doğru değil. Bu yasağa aykırı hareket edenleri Rekabet Kurumu’na şikayet edeceğiz. Esnaf odaları fiyat tarifesi yapmakla yükümlüdür, zam yapmakla değil. Her ne kadar bazı girdi maliyeleri yükselmiş ise de bugün için ekmeğe zam yapılmasını gerektirecek ortamın oluşmadığına inanıyoruz. Biz ‘evet’ demediğimiz sürece kimse keyfi zam yapamaz. Halkın ekmeği ile oynanmasına izin vermeyeceğiz. Kimse zamlı fiyatlarda ekmek satamaz, sattırmayız. En ucuz gıda olarak görünen ekmek, artık bu özelliğini kaybetti. Ekmek, makarna fiyatlarını solladı. En iyi buğdaydan üretilen ve besin değeri yüksek olan makarnanın kilosu 1,3 ila 1,5 YTL arasında değişirken, ekmeğin kilosunun 2 YTL’ye çıkarılması insafsızlıktır“ diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2008 Cumartesi 13:46:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
murat yıldırım IP: 88.247.239.xxx Tarih : 23.02.2008 16:28:56

yedigimiz birlokma ekmek onuda yiyemeyecegiz sonunda........