29
Mayıs
2024
Çarşamba
AYDIN

Emlakçılık sektörünün sorunları

Yakın dönemin en popüler meslekleri arasında yer alan ve büyük bir kriz ile karşı karşıya kalan emlakçılık sektörünün sorunlar Kuşadası Ticaret Odası'nda düzenlenen toplantı ile masaya yatırıldı. 

Toplantıya katılan emlakçılar, özellikle kayıt dışı emlakçılıkta büyük bir patlama yaşandığını ve aynı oranda da satışların düştüğünü belirterek, kayıt dışı emlakçıların sayısı artarken, emlakçılığın çilesini çeken sektördeki işyerlerinin ise birer birer kapanmaya başladığına dikkat çektiler. Bu arada, Kuşadası'nda yaşayan yabancıların kayıt dışı emlakçılık yaptığı yolundaki tartışmalar giderek artıyor. Yaklaşık 4 bin ev sahibi, 4 bin de kooperatiflere üye yabancının bulunduğu ilçede, kayıt dışı olarak emlakçılık yapan 40 dolayında yabancı ülke vatandaşının bulunduğu ileri sürülüyor. 

Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan başkanlığında, Ticaret Odası Meclis Salonu'nda gerçekleşen toplantıya Kuşadası'nda çalışan emlakçılar katıldı. Toplantıda sorunlarını dile getiren ve çözüm bulunmasını isteyen emlakçılar, son 5 yıl içerisinde yabancılara yönelik mülk satışındaki patlamaya paralel olarak her önüne gelenin emlakçılık yapmaya başladığını ve bunun da bir çok sorunu beraberinde getirdiğine dikkat çektiler. Büyük bir kriz ile karşı karşıya kaldıklarını kaydeden emlakçılar, "Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca 'Emlakçılık Mecburi Standardı' yayınlandı. Artık bakkalların, garsonların, rehberlerin ve önüne gelen herkesin ek iş olarak emlak alım satımında bulunmalarının önlenmiş olacak sanmıştık. Kuşadası'ndaki emlakçılar olarak gereken bütün mevzuat ve
yükümlülükleri yerine getirmemize rağmen, yabancıların artan şekilde mülk edinmeleriyle oluşan pazardaki rant, ülke dışından kişileri Kuşadası gibi turistik yerlere yöneltti. Kuşadası'na yerleşen yabancı sayısı arttıkça, kayıt dışı emlakçılar çoğaldı. Özellikle yabancıların başını çektiği bu kayıt dışı emlakçılık bizi büyük sıkıntıya soktu. Yeri ve mekanı olmadan internet aracılığıyla kurdukları WEB sitelerinde mülk satışı yapıyorlar. Kendilerine kart bastırıp, emlakçı olduklarını beyan ediyorlar. Gerekli yerlere başvurduk ancak çözüm bulamadık. Bunların bir an önce denetlenmesi ve bir çare bulunması gerekmektedir" diye konuştular. 

Kuşadalı emlakçıların sorunlarını dinleyen Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, Kuşadası'nda son 5 yıl içerisinde büyük bir emlakçı patlaması yaşandığına dikkati çekerek, artan emlakçı sayısına son dönemde yabancıların da eklendiğini söyledi. Bir çok yabancının kayıt dışı hizmet verdiğini kaydeden Serdar Akdoğan, bu yasa dışı durumun hem haksız rekabet oluşturduğunu, hem de ülkeyi vergi kaybına sürüklediğini vurguladı. Emlakçılık sektöründe yaşanan krizin çözümü için Ticaret Odası olarak üzerlerine düşen tüm girişimleri yapacaklarını belirten Serdar Akdoğan, "Ancak, aynı oranda emlakçılar da üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirecek. Emlakçılıktaki sıkıntının çözümü için öncelikle sektörün disipline edilmesi şart" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2007 Perşembe 12:30:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?