30
Mayıs
2024
Perşembe
AYDIN

En büyük hasar bilinçsiz müdaheleden

BSK Aydın Anka Hastanesi 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı haftası dolayısıyla, çocukların daha sağlıklı yetişmesi için velileri uyardı.


Çocukların sağlıklı geleceği için mutlaka anne-babaların ilk yardım konusunda bilinçli olmaları gerektiğini kaydeden BSK Aydın Anka hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Işıl Önder, “Ülkemizde meydana gelen iş ve trafik ve ev kazalarının bir çoğunda insanlarımızın ilkyardım bilincinden uzak olması nedeniyle yaralı daha kötü duruma düşebiliyor. Bu nedenle herkesin ilkyardım eğitimi almasını, anne babaların mutlaka bu eğitimi almalarını öneriyoruz” dedi.
Özellikle çocukların durumları ve merakları nedeniyle daha çok ev trafik kazalarına karıştığını belirten BSK Aydın Anka Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Işıl Önder “Çocukluk çağı, kazaların da en sık karşılaşıldığı dönemlerdir. Kazalarda anne babaların soğukkanlılığını koruması müdahalenin de daha sağlıklı gerçekleşmesini sağlar. Çocukluk döneminde her yaşın kendine göre riskli olduğu kaza durumları vardır. 0-6 aylık yaşam döneminde en fazla görülen kazalar yataktan yuvarlanarak düşmeler olurken, bu dönemden sonra özellikle bebek ve çocukların hareket kabiliyetlerine göre düşmeler, yabancı cisim yutmaları ve yabancı cisimleri vücut doğal açıklıklarına sokmalar, kimyasal madde/ilaç içme, elektrik çarpmaları, mutfakta yanma, kesici delici alet yaralanmaları ve trafik kazaları daha sık görülen kazaların başında gelmektedir. Bir çok kazada yanlış müdahale yada ebeynlerin soğukkanlılığını koruyamamasının, ciddi sorunlara neden olmaktadır” dedi.


Aydın’da çocuklarda ev içinde en sık görülen kazalardan birinin, çocukların kimyasal madde ve ilaç içme olayı olduğunu kaydeden Uz. Dr. Önder “Öncelikle her anne baba zehir danışma merkezinin 0800 314 79 00 ve 0312 433 70 01numaralı telefonunu ezbere bilmeli veya en kolay görülebilecek yere not etmelidir. Bunun yanında, bu tür maddeler kesinlikle çocukların ulaşabileceği yerde olmamalıdır” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2009 Perşembe 12:18:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?