18
Mayıs
2024
Cumartesi
AYDIN

Erdal Erzincan mest etti

Eğitim Sen Nazilli Temsilciliği, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde ünlü saz sanatçısı Erdal Erzincan ile bir kutlama programı düzenledi. Ünlü saz sanatçısı, sazı ve sesi ile geceye katılan herkese doyumsuz bir türkü gecesi yaşattı.

Nazilli Belediyesi Tiyatro Salonunda yüzlerce kişinin katıldığı etkinlikte bir konuşma yapan Eğitim-Sen Nazilli Temsilciliği Başkanı Yaşar Dağ, sermayenin yaşadığı krizin faturasını bu yıl 8 Martta başta kadınlar olmak üzere emekçilere ödetilmeye çalışıldığını söyledi.

Sermayenin sömürü çarklarının dün olduğu gibi bugün de cinsiyete dayalı rol bölüşümü ve ayırımcılık sayesinde daha kolay işlediğini anlatan Dağ, "Kapitalizm, bugün de içine girdiği son krizi aşmak için yine cinsiyet ayırımcılığından yararlanmak istiyor. Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de enformelleştirme, güvencesizleştirme, kayıt dışı çalıştırma uygulamaları, en fazla kadın emekçileri etkiliyor" dedi.

Kapitalizmin tarihinde her kriz döneminin, çeşitli savaşlarla atlatılmaya çalışıldığını anlatan Dağ, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bugün de benzer risklerle karşı karşıyayız. Dünya genelinde muhafazakârlaşmanın, milliyetçiliğin ve savaşların artmasından en fazla kadınlar etkileniyor. Savaşlar kadınların her dilden yaktıkları ağıtları çoğaltıyor. Kriz her alanda var olan cinsiyet eşitsizliğini daha da derinleştirecektir. Ülkemizde de bu konuda maalesef kadınların aleyhine bir tablo söz konusudur. Kadınlar eğitim hakkından ve istihdam imkanından az yararlanmaktadır. Kadınlar çalışmak istediklerinde iş bulamamakta, işe girerken ve iş yerinde ayırımcılığa uğramaktadır. İşyerinde cinsel taciz, çalışan kadınlar için büyük bir kabus durumundadır."

KADINLAR İŞ GÜVENCESİNDEN YOKSUN
Kayıt dışı sektörün, kadın emeğinin sömürüsü üzerinde yükseldiğini anlatan Dağ, şunları söyledi: "İş güvencesinden yoksun olmaları, kadınların tacize karşı mücadele etmelerini güçleştirmektedir. Kadın istihdamının en yüksek olduğu kamuda, çalışanların büyük bölümü ise alt kademelerde, düşük statülü işlerde toplanmış bulunmaktadır. Kamuda neo-liberal dönüşüm ve krizin etkileri tüm bu olumsuzlukları daha da derinleştirecektir."

Yürürlüğe konulan Sosyal Güvenlik Yasası'nın kadınların sosyal güvenlik haklarını kısıtladığını belirten Dağ, sözlerini şöyle sürdürdü: "Emeklilik haklarını büyük ölçüde yitiren kadınlar için bu yasa 'eve dönüş' yasası olmuştur. Kapitalizm kadınların sosyal güvenlik haklarını alabildiğince daraltmakta, üretime ihtiyaç duyduğunda ise onların güvencesiz bir şekilde çalışmalarını istemekte, ihtiyaç ortadan kalktığında da evlerine dönmelerini buyurmaktadır."

KADINLARIN KAZANILMIŞ HAKLARI KORUNMALI
Kadınlara reva görülen bu durumu kabul etmenin mümkün olmadığını anlatan Dağ, şöyle konuştu: "Ataerkilliğe, eşitsizliğe, ayrımcılığa, kapitalist sömürüye, savaşlara karşı çıkabilmenin, barış içinde, eşit ve özgürce yaşayabilmenin yolu örgütlü mücadeleden geçmektedir. Eğitim ve bilim emekçisi kadınlar; kazanılmış haklarını korumak, yeni kazanımlar elde etmek, geleceğine sahip çıkmak ve kadınların da eşit olduğu daha demokratik bir toplumda yaşamak için Eğitim Sen'de örgütleniyor. Sendikamızın üyelerinin yüzde 46'sı kadınlardan oluşuyor. Eğitim Sen, Eğitim ve Bilim İşkolunda, kadın üye oranının en yüksek olduğu sendikadır. Kadınlar Eğitim Sen'de sadece üye değil karar ve yönetim organlarında yer alıp, temsilci, şube ve genel merkez yöneticisi oluyor. Bunun en somut örneği genel başkanımızın kadın olmasıdır. Buradan bir kez daha eğitim ve bilim emekçisi kadın arkadaşlarımı, Eğitim Sen'de örgütlenmeye ve geleceklerine sahip çıkmaya davet ediyorum."

Başkan Yaşar Dağ'ın konuşmasının ardından sahne alan ünlü saz sanatçısı Erdal Erzincan, sazı ve sesi ile sevilen türkülerini seslendirdi.

iha
Yayın Tarihi : 9 Mart 2009 Pazartesi 17:46:21
Güncelleme :9 Mart 2009 Pazartesi 17:48:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?