20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

Eroğlu Çine Barajı için tarih verdi

BAKAN EROĞLU, ÇİNE BARAJI’NDA İNCELEMELERDE BULUNDU

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 1995 yılında temeli atılan Çine Barajı’nın AK Parti hükümetleri döneminde verilen önemle tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, “10 Ekim 2010 tarihinde saat 10.10’da barajın açılışını yapacağız” dedi.

2 günlük bir program için Muğla ve Aydın’a gelen Bakan Eroğlu, Muğla’dan karayolu ile Aydın’a gelişi sırasında Eskiçine köyü yakınlarındaki Seyir Tepesi’nden tamamlanma aşamasına gelen Çine Barajı inşaatını inceledi. Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın ile birlikte yüksekten baraj inşaatını seyreden Bakan Eroğlu, devam eden son düzenlemeler hakkında DSİ 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap’tan bilgiler aldı.

Aydın’ın en önemli sorunlarının başında gelen Çine Barajı’nda 1995 yılında temel atıldığını anımsatan Bakan Eroğlu, kendi dönemlerine kadar projede önemli bir mesafe kat edilmediğini savundu. AK Parti hükümetlerinin yaşanan küresel krize rağmen Çine Barajı’na büyük bir destek verdiğini belirten Eroğlu, sağlanan ödeneklerle inşaatın çok kısa bir sürede bitirilme aşamasına getirildiğini kaydetti. Çine Barajı’nın tamamlanmasıyla Aydın’da yılan hikayesine dönen bir sorunun çözüme kavuşmuş olacağını savunan Eroğlu, “Çine Barajı’nın çalışmalarına 151 yıl önce 1860 yılında başlandığını Osmanlı Devleti’nin tarihi kayıtlarında görüyoruz. O kayıtlara baktığımızda, iktidar olarak 3 padişah, 59 hükümet geçtiğini biliniyor. Bizim hükümet olarak en önem verdiğimiz konulardan biri Çine Barajıydı. 10 Ekim 2010 tarihinde saat 10.10’da barajın açılışını yapacağız. Çine Barajı, Çine ve Aydın Ovası’na hayat verecek, sulamaya katkı yapıp, çiftçimizi taşkınlardan koruyacak ve enerji üretecek. Çine Barajı içme suyuna katkı göstermesi için master planları yapıldı. İsale hattının ihalesi yapıldı. Para yönünden sıkıntımız yok” diye konuştu.

“76 YILDA ANCA BİTECEKTİ”

Çine Barajı’nın taşkın koruma, sulama ve elektrik üretimi olmak üzere 3 maksatlı bir proje olması bakımından da büyük bir önem taşıdığına işaret eden Bakan Eroğlu, şöyle konuştu: “Çine Barajı 136.5 metre yüksekliği ile Türkiye'nin ve Avrupa'nın 1'inci, dünyanın ise 5'inci büyük barajı oldu. Çine Barajı ile 22 bin 358 hektar tarım arazisi sulanacak. 118 kilowatsaat enerji üretilip 9 bin 100 hektar arazi taşkından korunacak. Maksadı nedeniyle bu baraj çok önemli bir yatırımdır. Ben ilk defa DSİ Genel Müdürü iken buraya geldiğimde bu ödeneklerle bu barajın sittin sene bitmeyeceğin görmüştüm. O zamanki ödeneklerle baraj 76 yılda ancak bitecekti. Büyük taşkınlar oluyordu. İlk defa bu baraj büyük ödenekleri bizim zamanımızda gördü”

5 Ağustos 2010 tarihinde Aydın’da İkizdere Barajı’nın da aralarında bulunduğu 20 tesisin toplu açılışını gerçekleştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’da Çine Barajı’nın 10 Ekim 2010 tarihinde saat 10.10’da açılacağını müjdelemiş ve kendisinin de bu açılışa katılacağını beyan etmişti.

BAKAN EROĞLU, ÇİNE BARAJI’NDA İNCELEMELERDE BULUNDU
BAKAN EROĞLU, ÇİNE BARAJI’NDA İNCELEMELERDE BULUNDU
İHA
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2010 Perşembe 11:38:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?