29
Mayıs
2024
Çarşamba
AYDIN

'Erozyon' konusu masaya yatırıldı

Aydın'da, 17 Haziran Dünya Erozyonla Mücadele Günü dolayısıyla Vali Mustafa Malay başkanlığında düzenlenen toplantıda erozyon masaya yatırıldı. 

Aydın Valiliği Encümen salonunda düzenlenen toplantıya Vali Mustafa Malay, İl Jandarma Alay Komutanı Murat Kavas, Aydın Belediye Başkanı İlhami Ortekin, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, Çevre ve Orman İl Müdürü Veli Yorgalı, Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, Aydın Ziraat Odası Başkanı Arif Gürdal, Müftü Yardımcısı Mehmet Öz, TEMA Aydın Şube Başkanı Lütfiye Sunay, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Malay, dünyadaki kara parçalarının her geçen gün azaldığını belirterek, vatandaşların erozyona karşı bilinçli olması gerektiğini söyledi. 

Vatandaşların ağaç dikmek yerine kesmeyi sevdiğini ifade eden Vali Malay, "Dünya toprakları her geçen gün azalırken, dünyada yaşayan insan sayısı her geçen gün artıyor. Bu nedenle dünya topraklarının rantabıl şekilde nasıl kullanılabileceği araştırılmalıdır. Topraksız insan hayatı düşünülemez. Maalesef her gün Türkiye topraklarında 400 kamyon dolusu toprak erozyon ve çeşitli nedenlerle yok olup gidiyor. Bunun önüne geçmek zorundayız. Ülkemizdeki akarsulardan berrak su yerine çamur akıyor. Bunun önlenebilmesi için 7'den 70'e herkese ağaç sevgisini aşılamalıyız. Bütün vatandaşlarımız ağaçla yatıp ağaçla kalkmalıdır. 

Çok şükür Aydın'da ağaçla ilgili fazla sorun olmamasına rağmen daha ağaç dikilebilecek boş arazilerimiz var. Bu boş arazileri bir an önce doldurmalıyız. Ağaç sevgisi vatan sevgisiyle eş değerdir. Biz millet olarak ağaç dikmek yerine ağaç kesmeyi seviyoruz. Bilinçsiz sanayileşme de her geçen gün yok olmaya devam eden topraklarımızın tükenmesine katkıda bulunuyor. Bunların önüne geçebilmemiz için insanları ağaç sevgisini mutlaka aşılamalıyız" dedi. 

İldeki ağaçlandırma çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Ortekin ise, Aydın'ı yeşil bir orman kenti yapmak için çaba harcadıklarını belirterek, yıl boyunca çeşitli yerlerde bedava ağaç dağıtımı yaptıklarını ifade etti. Aydın'ı çevreye en az zarar veren bir il konumuna getirmek istediklerini kaydeden Ortekin, "2 yıldır 100 binden fazla ağaç diktik. Doğayı kirleterek şehrimizi kötü duruma sokan ne varsa ortadan kaldıracağız. En büyük arzumuz çevreye en az zarar veren il olmaktır. Bu amaç doğrultusunda elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Bu doğrultuda da şehre yakın olan çöp depolama alanını bulunduğu yerden en kısa sürede kaldıracağız" diye konuştu. 

Toplantı sonunda ormanların ve varolan doğal yapının korunmasında emeği geçen İl Jandarma Komutanı Murat Kavas'a, Vali Malay tarafından teşekkür belgesi verildi.
.
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2006 Cuma 18:41:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?