20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

Gebelikte sıvı kaybına dikkat!

Aydın’da görev yapan Kadın Doğum Uzmanları’ndan Erdoğan Kılıç, hamile bayanları 'gebelik öncesi ve gebelik döneminde beslenme' konusunda uyardı. Kılıç, özellikle hamilelerde yetersiz ve dengesiz beslenmenin anne ve bebekleri olumsuz etkilediğini söyledi. Türkiye'de her yıl yaklaşık 1 milyon 400 bin doğum gerçekleştiğini Kılıç, yapılan araştırmalarda gebelik döneminde yetersiz ve dengesiz beslenmenin, anne-bebek ölümlerine yol açan bir çok sağlık sorununu beraberinde getirdiğine dikkati çekti.


Özellikle yaz aylarında hamilelerin sıvı kaybı konusunda çok hassas olması gerektiğini kaydeden Uzman Dr. Kadir Kılıç, “Yapılan araştırmalarda gebelik öncesi ve gebelik dönemindeki beslenme şekli ile bebeğin doğum ağırlığı, beyin gelişimi ve sağlığı arasında yakın bir ilişki bulunduğu vurgulanarak, Türkiye'de beslenme bozukluklarına bağlı olarak, hamile kadınların yüzde 58'inde demir yetersizliği anemisi (kansızlık) ile kan hücrelerinin yapımında gerekli olan folik asit, fiziksel ve zihinsel gelişimde etkili iyot ve kemik gelişiminde rol oynayan kalsiyum yetersizliklerinin görüldüğü belirlenmiştir. Dünyada her yıl doğan 6 bebekten birinin 2 bin 500 gramın altında ve düşük doğum ağırlığı ile doğduğu belirlenmiştir. Bu oran ise Türkiye'de yüzde 10 - 12 arası olduğu belirlenmiştir. Düşük doğum ağırlığının en önemli nedenlerinden biri, hamile kadınlarda görülen beslenme bozukluklarıdır. Gebelik döneminde bayanların enerji ve besin öğeleri gereksinimi artmaktadır. Bu ihtiyaç karşılanmadığı takdirde bebeğin büyüme ve gelişmesi için gereksinim duyulan besin öğeleri, annenin kendi dokularından sağlanır. Bunun sonucunda da annede, çeşitli hastalıklar ortaya çıkar ve enfeksiyonlara karşı direnç azalır. Gebelik öncesi ve gebelik döneminde yetersiz ve dengesiz beslenme, anne açısından doğum risklerini beraberinde getirirken, gebelik zehirlenmesi ve anne ölümlerine yol açar. Bebeklerde ise fiziksel ve zihinsel gelişim geriliğine, hastalıklara yakalanma riskinde önemli oranda artışa ve ölü doğuma zemin hazırlar" dedi.

ANNE ADAYLARINA BESLENME UYARILARI
Gebelik öncesi ve gebelik döneminde beslenmenin, hem anne hem de doğacak bebeğin sağlığını önemli oranda etkilediğine dikkat çeken Uzman Dr. Erdoğan Kılıç "Normal zamanda yediklerinize ek olarak, her gün en az 2 su bardağı kadar süt veya yoğurt tüketin. Bu besinlerin yerine 2 - 3 kibrit kutusu kadar peynir veya 1-2 kaşık çökelek de tüketmeniz yararlı olacaktır. Çiğ süt ve bundan yapılan peynirler zararlı mikropları içerdiğinden pastörize süt ve bu sütlerden yapılan peynirleri tercih edin. Normal zamanda yediklerinize ek olarak, bir adet yumurta veya yumurta kadar et, tavuk, balık, bu besinler tüketilemiyorsa kuru baklagil yemekleri, mercimekli veya nohutlu çorbaların tüketilmesine özen gösterin. Vitaminler açısından zengin olan taze sebze ve meyveleri her öğünde düzenli olarak tüketmeye çalışın. Azar azar ve sık aralıklarla beslenin. Uzun süre aç kalmayın. Yemeklerde sıvı yağları tercih edin. Gün içinde zeytinyağı da tüketmeye özen gösterin. Fasulye, nohut, mercimek
gibi kuru baklagillerin yanında, C vitamini açısından zengin bol limonlu salata, taze soğan veya meyve tüketin” diyerek hamilelere öneride bulundu.

iha
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2008 Çarşamba 13:07:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?