31
Mayıs
2024
Cuma
AYDIN

Germen'den Anayasa açıklaması

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ÇALIŞMALARI

Aydın Baro Başkanı Sümer Germen, "Hukukçu olarak, demokrasiye inanan yurttaşlar olarak askeri dönem sonrası halka kabul ettirilen Anayasa ile yaşamayı kabul etmemiz düşünülemez" dedi.

Baro olarak yıllardır Anayasa'nın bazı maddelerinin değiştirilmesi gerektiği yönünde defalarca görüş belirttiklerini savunan Germen, Anayasaya konulmuş olan 'Sıkıyönetim kafası taşıyan' hiçbir kısıtlamanın bugüne kadar kaldırılmadığını iddia etti.

Hazırlanan yeni değişiklik tasarısının da yargı organlarının yapısını siyasal iktidar lehine bozmayı amaçladığını öne süren Germen, şunları söyledi: "Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş yapısında yapılan değişiklikle TBMM kendini denetleyecek kurula üye atayacaktır. Bu Anayasa Mahkemesi'nin siyasallaşması anlamına geldiği gibi seçilme koşulunun nitelikli çoğunluk ile değil salt çoğunlukla olması iktidarda bulunan siyasal görüşün etkin olmasına neden olacaktır. Yine aynı şekilde Anayasa Mahkemesi'ne Sayıştay'dan da üye atanması öngörülmektedir."

ÖZAL DÖNEMİNDE BAŞLAYAN PARTİ GENEL BAŞKANLARININ CUMHURBAŞKANI OLMA KAPRİSİ

Bilindiği gibi Sayıştay üyelerinin TBMM tarafından seçildiğini belirten Germen, sözlerine şöyle devam etti: "Bu durum siyasal iktidarın Anayasa Mahkemesi üzerindeki etkisinin daha da artırılmasına neden olacak. Yine Cumhurbaşkanının Anayasa Mahkemesi'ne üye seçmesi demokratik değil iken bu yetkinin daha da artırılması, Turgut Özal ile başlayan Parti Genel Başkanlarının Cumhurbaşkanı olma kaprisi de göz önüne alındığında bu üyelerinde siyasallaşmaya katkı yapması kaçınılmazdır."

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısıyla ilgili değişiklik önerisinin olması gerekenin tam tersi olduğunu ileri süren Germen, şöyle konuştu: "Hakimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulu olarak ayrı ayrı kurulması idealken ve Avrupa konseyi kararlarında Adalet Bakanı'nın bu kuruldan çıkarılması öngörülmesine rağmen mevcut düzenlemenin tam aksine Bakan yetkilerinin artırıldığını görmek bağımsız ve tarafsız yargı anlayışına gölge düşürecektir. Diğer yandan yine, teftiş kurulu oluşturulması doğru bir düşünce gibi görünse de bu teftiş kurulunun Hakim - Savcı soruşturmasını ancak Bakan izniyle yapılacak olması yine yargının siyasallaşmasına neden olacaktır."

BARO VE AVUKATLAR OLARAK DESTEĞE HAZIRIZ

Ülkede yoksulluk, yolsuzluk ve işsizlikle ilgili çok ciddi ekonomik, sosyal ve kültürel sorunlar yaşandığını ve bu sorunların bir tarafa bırakılarak sadece yargıya yönelik düzenlemeler yapılmaya çalışılmasının doğru olmadığını söyledi.

Ülkemizin gerçekten eksiksiz demokrasi ve gerçek hukuk devleti ile yönetilmesi isteniyorsa iktidarıyla muhalefetiyle geniş zaman dilimi içinde toplumsal mutabakat sağlanarak çağdaş bir anayasa yapılması gerektiğini anlatan Germen, "Bu konuda Aydın Barosu ve avukatları olarak her zaman her türlü desteği vermeye hazırız" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2010 Perşembe 11:29:04
Güncelleme :8 Nisan 2010 Perşembe 13:43:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?