20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

Güllübahçe'de Meandros evi açıldı

Tarihi Priene Antik Kentinin eteğinde bulunan Güllübahçe Beldesi’nde Çekül Vakfı ve Meandros Kültür Sanat ve Turizm Derneği tarafından düzenlenen iletişim ofisi ‘Meandros Evi’ Aydın Valisi Mustafa Malay ve Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’nin de katıldığı törenle hizmete girdi.


Büyük Menderes Deltasının son havzasında yer alan Didim, Söke ve Güllübahçe Belediyeleri tarafından yöredeki kültürel mirasların korunması amacıyla kurulan adını Büyük Menderes Nehrinin Antik isminden alan Meandros Kültür, Sanat ve Turizm Derneği ile Çekül Vakfının Bölge ofisi olarak kullanacağı Meandros Evi’nin açılışına Aydın Valisi Mustafa Malay, Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr.Metin Sözen, Didim Kaymakamı Ali Katırcı, Söke Kaymakamı Celil Ateşoğlu’nun yanı sıra Derneği oluşturan Söke Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Güllübahçe Belediye Başkanı Yılmaz Salbaş ile yöre sakinleri de yoğun katılım gösterirken, açılışta Halı Sergisi ve Türk Halk Müziği konseri verildi.
Büyük Menderes Deltasın’da 3 bin yıllık tarihi, kültürel ve sanatsal birikimin, doğal zenginliklerin, yerel kültürün korunması ve yaşatılması amacıyla antik Priene Kenti eteğinde kurulan bilgi, belge merkezi ve gönüllülerin iletişim ofisi olarak kullanılacak olan Meandros Evi’nin açılışında konuşan Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Büyük Menderes Nehrinin Kirliliğine dikkat çekti. Sözen, Türkiye’nin doğal ve Kültürel Mirasını korumak amacıyla kurulmuş olan Çekül Vakfı’nın her geçen gün kent, havza, bölge ve ülke ölçeğinde geliştirdiği projelerle mesafe aldığını söyleyerek “Kelkit Nehri’nin Kirlenmesinin ardından havzada yer alan Vali ve yerel yöneticilerimizle geliştirdiğimiz projelerin hayata geçirilmesiyle nehrin kirlenmesi önemli ölçüde engellenmiştir. Sivil toplum örgütleri ve halkın dikkatini çekilmesiyle bu projede ciddi mesafe alınmıştır. Şimdide Büyük Menderes Nehrinin kurtarılması için de Büyük Menderes Havzası Belediyeler Birliği ile işbirliğine hazırız” dedi.


VALİ MALAY “MEANDROS PROJESİNİ ÖNEMSİYORUZ”
Konuşmasında Türkiye’nin tarihi zenginliklerinin kıymetini bilemediğinin altını çizen Aydın Valisi Mustafa Malay “Meandros bölgenin tarihi, kültürel ve sanatsal birikimini ve doğal yapısını korunmasına katkıda olacağı gibi adını aldığı Büyük Menderes Nehri’ndeki kirliliğe dikkat çekeceğine düşünüyorum. Bir yandan bizlere miras değil emanet olan tarihi ve kültürel varlıklarımıza sahip çıkılmasında bir yandan da Büyük Menderes’teki kirliliğin önlenmesine sivil toplum örgütü olarak itici güç olacağına inandığımı belirtmek isterim. Çekül Vafkı ve Meandros’un İletişim Evi’nin bu yönde hazırlanacak olan projelerin tanıtımında etkili olacağına düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

iha
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2008 Cumartesi 18:47:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?