30
Mayıs
2024
Perşembe
AYDIN

Hamilelikte kafine dikkat

Aydın İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada özellikle hamile bayanların kafein tüketiminde dikkatli olmaları konusunda uyarıldı.

Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, yapılan araştırmalara göre günde ortalama 150-300 miligram kafein kullanan hamile bir kadının, düşük kiloda bebek doğurma ihtimalinin iki kat arttığının altını çizerek “Kafein miktarının 300 miligramın üzerine çıkması halinde, bu riske, erken doğum ve düşük riski de ekleniyor” dedi.

Çocuklarda, özellikle kafein içeren enerji içeceklerinin endişe, yatak ıslatma ve uyku problemlerine neden olduğunun araştırmalar sonucu ortaya konduğunu ifade eden Dr. Hüsnü Tırpancı, şu bilgileri verdi, “Araştırmalar göre kafeinin etkileri insandan insana değişiyor. Kafeine karşı duyarlılık, tüketim sıklığı, alınan miktar, vücut ağırlığı ve fiziksel koşullar gibi birden fazla etmene bağlı. Pek çok çalışmada yetişkinler için güvenli olarak tüketilebilecek kafein miktarının günde 300 miligram (yaklaşık 3-4 fincan kahve yada 5-6 büyük bardak çay) olduğu belirtilmektedir.

Yapılan araştırma ve çalışmalarda çocukların tüketeceği kafein miktarının günde 35-40 miligramı geçmemesi gerekiyor. Çocuklarda kafein kullanımı, özellikle kafein içeren enerji içeceklerinin endişe, yatak ıslatma ve uyku problemlerine yol açtığı bilimsel araştırmaların sonucu olarak ortaya konuluyor”

iha
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2009 Çarşamba 16:29:55
Güncelleme :25 Şubat 2009 Çarşamba 17:15:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?