31
Mayıs
2024
Cuma
AYDIN

Haydi kan bağışına

14 HAZİRAN DÜNYA GÖNÜLLÜ KAN BAĞIŞÇILARI GÜNÜ

Kızılay Aydın Kan Bağışı Merkezi, “Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü” kutlama etkinlikleri kapsamında Aydın ve ilçelerinde kan bağışı kampanyaları düzenliyor.

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Kızılay Aydın Şubesi Başkanı Bekir Sıtkı Pekmezci,

“Günümüzde milyonlarca insan hayatını, kanlarını özgürce ve hiçbir karşılık beklemeksizin bağışlayan tanımadığı insanlara borçludur. Ancak, dünya nüfusunun çok büyük bir kısmı güvenli kana ulaşamamaktadır. Her yıl 85.4 milyon üniteden fazla kan bağışlanmasına rağmen, bunların sadece yüzde 65’i küresel nüfusun yüzde 25’sinin yaşadığı gelişmiş ülkelerden toplanmaktadır. Çoğu ülkede gönüllü Kan Bağışı kana ihtiyacı olan hastaların ailelerinden ve arkadaşlarından sağlanmaktadır.

Kan bağışının sürekli hale getirilmesinin önemine işaret eden Pekmezci, “Tüm bilimsel veriler dikkate alındığında, gönüllü ve sürekli kan veren bağışçılar, Güvenli Kan kaynağının esas kısmını oluşturmaktadır. Kanın sürekli bağışçılardan elde edilmesi; Bağışçılar, hasta ve hasta yakınları için olduğu kadar, doktorlar içinde hayati önem taşımaktadır. Çünkü birçok hastalığın tedavisi HIV, Hepatit gibi kanla bulaşan enfeksiyonlarla düşük seviyede ilişkili olan, Gönüllü ve sürekli olarak bağışta bulunan kişilerden alınan kanlarla mümkün olmaktadır” şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2010 Pazartesi 10:09:03
Güncelleme :14 Haziran 2010 Pazartesi 18:54:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?