30
Mayıs
2024
Perşembe
AYDIN

Her beş kadından sadece biri çalışıyor

Aydın İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu 2008 yılı birinci olağan toplantısı yapıldı. Vali Mustafa Malay başkanlığında Aydın Valiliği Encümen Salonu’nda gerçekleşen toplantıya İŞKUR İl Müdürü Zafer Alıcı, İl Milli Eğitim Müdürü Ertuğrul Dindar, AYTO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baştuğ, Akşit, ilgili kamum kurum ve kuruluşları yetkilileri ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Türkiye İş Kurumu Kanununun 13’üncü maddesinin “İl istihdam ve mesleki eğitim kurulları” olarak değiştirilmesinin ardından ilk olağan toplantının gerçekleştirildiğini açıklayan İŞKUR İl Müdürü Zafer Alıcı, TÜİK tarafından 2008 Haziran ayında hazırlanan hane halkı işgücü anketine göre kurumsal olmayan sivil nüfusun 69 milyon 628 bin olduğunu söyledi. Çalışma çağındaki kişi sayısının 49 milyon 946 bin ve istihdam oranının yüzde 45.2 olduğunu belirten Alıcı, “Gerek işgücüne katılım oranımız gerekse istihdam oranımız OECD ülkelerine göre düşüktür. İşgücüne katılım oranımızı aşağıya çeken önemli bir etken kadınlarımızın işgücüne katılım oranının düşük olmasıdır. Her beş kadından sadece birisi istihdamdadır. İşsizlik oranımız yüzde 9 olup 1 milyon 237 bin kişi işsizdir.gençlerde işsizlik oranımız yüzde 17.6’dır. Gençlerde işsizlik oranımız genel işsizlik oranımızın neredeyse iki katıdır” dedi.

990 bin 200 kişi nüfuslu Aydın’da ise 12 bin 277 kişinin iş için kendilerine müracaat ettiğine değinen Alıcı, “İlimizdeki işsizler Türkiye genelindeki toplam işsizlerin binde 54’dür. Aydın’daki işsizlerin yüzde 65’i erkek, yüzde 35’i kadındır. Bu işsizlerin yüzde 47’si vasıflı, yüzde 53’ü vasıfsızdır. Toplam işsizler içerisinde vasıfsız kadınların oranı yüzde 20’dir. 18-29 yaş arası işsizlerin yüzde 62’sini erkekler, yüzde 38’ini kadınlar oluşturuyor. İlimizde işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılması için vasıfsız 6 bin 741 işsiz ile vasıflı olup mesleğinde bir yıldan daha uzun sürede iş bulamayan vasıflı işsizleri; işgücü piyasasında özellikle sanayi ve hizmet sektöründe istihdam imkanı olan mesleklere aktif işgücü programları ile vasıflı hale getirmeliyiz. İstihdam edilebilirliği artırmalıyız” diye konuştu.

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları’nın birleştirilmesiyle sektörün sorunlarının birlikte alınacağına değinen Vali Malay’da, bu sayede kayıt dışı istihdamla mücadele ve mesleki eğitimin birlikte ele alınacağını kaydetti. Bu çalışmaların çeşitli kamum kurum ve kuruluşları ile sosyal yönü bakımından da sivil toplum örgütlerinin katılımıyla birlikte yürütülmesinin önemine değinen Malay, sorunların işgücü ve mesleki eğitim olarak bir bütün halinde değerlendirilmesinin önemine dikkat çekti. Kayıt dışı istihdamın en büyük nedeninin niteliksiz işgücü ve kişilerin mesleksizliği olduğunu savunan Malay, “Kayıt dışı ile mücadele edebilmek için insanların eğitilmesi ve meslek edinmelerinin sağlanması gerekiyor. Bu konuda sektör temsilcilerinin kurul toplantıların fikirlerini açık yüreklilikle ifade etmesi ve yaşadıkları sorunları tam olarak belirtmesi gerekiyor. Ancak bu şekilde sorunları masaya yatırırsak; çeşitli öneriler ve tedbirleri ortaya koyabiliriz. İlgili tüm kuruluşların neler yapabileceğinin tam olarak ortaya konulması halinde kayıt dışı istihdam ve mesleki eğitimin sorunlarını çözebilir ve Aydınımız için neler yapabileceğimizi somut olarak belirleyebiliriz” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından kurul üyeleri karşılıklı olarak kayıt dışı istihdamım önlenmesi ve mesleki eğitim faaliyetlerinin geliştirilmesi konularındaki görüşlerini açıkladı.

iha
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2008 Çarşamba 14:15:26
Güncelleme :24 Eylül 2008 Çarşamba 14:27:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?