29
Mayıs
2024
Çarşamba
AYDIN

İftar topunu onlar patlıyor

Aydın'da iftar ve sahur saatlerini vatandaşlara duyurmak için 125 yıldır kullanılan 'Ramazan Topu' geleneği İtfaiye Çavuşu Güven Kasaba ve yardımcısı Murat Aydın tarafından yürütülüyor. Ramazan Ayının en kritik görevini yerine getiren Güven Kasaba, Aydın'da yaşayan yaklaşık 150 bin kişinin kendilerinin ateşlediği top ile oruca niyetlenip, iftarlarını açtığını söyledi. 

Daha önceki yıllarda kara barutla yapılan topların patlatılması sonucu duyurulan imsak ve iftar vakitleri artık teknoloji ile birlikte boyut değiştirerek daha çok ses çıkaran havai fişeklerle duyurulmaya başlandı. Herkeste saat bulunmasına rağmen Ramazan Ayı'na ayrı bir renk katan Ramazan Topları, yaklaşık 20 yıldır Aydın İstasyon Meydanı'nda patlatılıyor. Aydın Müftülüğü'nce ezanların merkezi sistemle okunmasının ardından Akşam ezanlarının okunduğu Bey Camii müezzini ile bir ay boyunca ortak hareket eden Aydın Belediyesi Ramazan Topu görevlilerinin en büyük korkusu, saat yanlışı yapmaları. 

Bu güne hiç yanlış yapmadıklarını ve 5 ayrı saat kontrol edilerek topun patlatıldığını ifade eden Güven Kasaba "Top patlatmak sadece fitili ateşlemek gibi gözükse de bize göre Ramazan topçuluğu savaş meydanlarındaki topçuluk kadar ağır ve dikkat isteyen bir iş. Aydın'da yaşayan yaklaşık 150 bin kişi bizim patlattığımız toplarla oruca niyetlenip, iftar ediyorlar. Bir dakika erken patlatılmış olsa binlerce kişinin oruç ibadeti tehlikeye giriyor. Bunun da bize göre vebali çok ağır. Bu nedenle görevimizde çok dikkatli davranıyoruz" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2006 Çarşamba 13:54:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?