20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

İhracatta büyük düşüş

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Mart ayı ihracat rakamlarını Aydın'da açıkladı.

Aydın Ticaret Borsası Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantıya Aydın Valisi Mustafa Malay, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TİM Başkan vekilleri, Aydında faaliyet gösteren oda temsilcileri ve işadamları katıldı.

Toplantıda konuşan Aydın Valisi Mustafa Malay, bir ülkenin ekonomik anlamda gelişmesinin tek yolunun ihracat olduğunu belirterek "Bunun da tek yolu üretmek. İhracatta hedeflenen noktaya ulaşmamız için sanayi ve tarımı birbirinden ayırmadan üretmeliyiz. Sadece üretim de yeterli değil satmak için kaliteli üretim şart. Bu anlamda herkes ihracatçı belgesi almamalı. Bu belgeyi alan firmalarımıza da her kolaylığı sağlamalıyız" dedi.

Vali Malay'ın ardından Mart ayı ihracat rakamlarını açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, sözlerinin başında Mart ayı ihracat rakamlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34,92 gerilediğine vurgu yaparak şöyle konuştu: "Bu yıl Mart ayı ihracatımız 7 milyar 127 milyon dolar olarak gerçekleşti. İlk üç ayda ihracatımız 21 milyar 9 milyon doları, geriye dönük 1 yıllık ihracatımız ise yüzde 2,71 artışla 114 milyar 129 milyon doları geride bıraktı. Mart ayında en fazla ihracat yapan sektörümüz 1 milyar 258 milyon dolar ile otomotiv sektörümüz oldu."

Otomotiv sektörünü 975 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon ve 929 milyon dolar ile demir çelik sektörünün takip ettiğini anlatan Büyükekşi, sözlerine şöyle devam etti: "Tarım ve hayvancılık grubu sektörlerimizin ihracatı ise Mart ayında yüzde 3,07 gerilerken, toplam ihracat içerisinde yüzde 13,67 pay aldılar. Madencilik ürünleri sektörümüzün ihracatı da mart ayını yüzde 33,78 kayıpla 145,5 milyon dolar seviyesinde gerçekleştirdi. Madencilik sektörümüz 2009 yılının ilk 3 ayında 422 milyon, geriye dönük 1 yılda ise yaklaşık 3 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Mart ayında en çok ihracat yaptığımız 5 ülke Almanya, Irak, İngiltere, İtalya ve Fransa oldu."

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin konuşmasının ardından 2008 yılında Aydın'da en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 3 firmanın temsilcilerine plaket sunuldu. Aydın'da 2008 yılında en fazla ihracat yapan 3. firma Söktaş Tekstil firmasının temsilcisi Latif Bozkaya'ya plaketini TİM Başkanvekili Burak Arkay verdi. Aydın'da ihracatta 2. sırada yer alan Jantsa firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Çerçioğlu'na da plaketini TİM Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu sundu. Son olarak Aydın'da en fazla ihracatı gerçekleştiren Uğur Soğutma Makine Yönetim Kurulu üyesi Talip Takmaklı'ya plaketini TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi sundu. Toplantı da ayrıca Aydın'daki Sanayi ve Ticaret Odası temsilcilerine de yaptıkları başarılı çalışmalardan dolayı plaket verildi. Toplantının sonunda katılımcılar ve plaket ile ödüllendirilen firma temsilcileri toplu fotoğraf çektirdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2009 Çarşamba 17:19:27
Güncelleme :1 Nisan 2009 Çarşamba 17:32:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?