20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

İl Sağlık Müdürlüğü'nden kanser uyarısı

Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Çobanoğlu, Türkiye'de en sık görülen ölüm vakaları arasında kanser hastalığının ikinci sırada yer aldığını açıkladı. Ülkemizde görülen her 10 ölüm vakasından bir tanesinin nedeninin kanser olduğunu hatırlatan Çobanoğlu, dünyada 2020 yılına kadar yıl içinde kanserden ölen kişilerin sayısının 10 milyonu geçmesinden endişe edildiğini belirtti. 

4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla bir açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Çobanoğlu, kanser hastalığının vücuttaki hücre ve dokuların işleyişini bozan bir rahatsızlık olduğunu söyledi. Hücrelerin kontrolsüz olarak anormal bir şekilde çoğalması sonucu kanser hastalığının ortaya çıktığı bilgisini veren Çobanoğlu, "Anormal bir şekilde çoğalmaya başlayan bu hücreler, bulundukları yerdeki doku ve organları işgal eder ve hatta daha da uzaktaki organları da işgal ederek görevlerini yerine getiremez hale getirir. Dünyada 25 milyon kanser hastası bulunuyor. 

İstatistiklere göre her yıl 11 milyon kişi kanserle tanışıyor. 2020 yılında bu rakamın yüzde 50 artarak 16 milyona ulaşacağı ve bu artışın üçte ikisinin gelişmekte olan ülkelerde görüleceği tahmin ediliyor. Dünyada 7 milyon kişi kanser nedeniyle hayatını kaybediyor. 2020 yılına kadar bu rakamın 10 milyonu geçmesinden endişe ediliyor" dedi. 

Türkiye'de en sık görülen ölüm nedenleri arasında kalp damar hastalıklarından sonra kanser vakalarının ikinci sırada yer aldığını açıklayan Mehmet Çobanoğlu, ülkemizde her 10 ölüm vakasından bir tanesinin nedeninin bu rahatsızlık olduğu bilgisini verdi. Türkiye'de en sık görünen kanser türlerinin kadınlarda meme ve erkeklerde ise akciğer kanseri olduğuna işaret eden Çobanoğlu, "Bu hastalığın başlıca nedenleri güneş ve röntgen ışınları, kimyasal maddeler, sigara, alkol, hava kirliliği, virüsler, genetik faktörler, beslenme ve parazitlerdir. Diğer tüm rahatsızlıklarda olduğu gibi kanser vakalarının da uzun süren belirtileri vardır. Bu kadar tehlikeli olan kanser rahatsızlığına yakalanmamak için sigara ve alkolden uzak durmak, aşırı ve uzun süreli güneş ışığından uzak durmak, kanser yapıcı maddelere karşı önlemler almak, yeterli ve dengeli bir beslenme, meyve ve sebze gibi lifli ve vitaminli besinlere önem vererek, çok tuzlu, nitritli ve salamura yiyeceklerden uzak durmak gibi basit tedbirlerle kendimizi koruyabiliriz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2008 Perşembe 11:32:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?