30
Mayıs
2024
Perşembe
AYDIN

İlek sezonu başladı

Dünyanın en kaliteli ve en çok incir üretiminin yapıldığı Aydın’da incir meyvesi ileklenmeye başladı.

 Yetkililer incirde tozlaşmanın sağlanması amacı ile gerçekleştirilen bu işlemin, sabah erken saatlerde yapılması gerektiğini ve işlevi biten ileklerin de mutlaka toplanarak imha edilmesi gerektiğini belirttiler.

Geçen yıl, Aydın ve civarındaki ağaçlarda olmaması nedeniyle kilosu 20-45 TL arasında satılan ileklerin bu yıl 3-5 TL arasında satılıyor. İlekleme, incir üretiminde lezzetli ve kaliteli ürün alınabilmesi için yapılan bir işlem. İncirde ürünün kaliteli olması için kaliteli ve bilinçli ileklemenin şart olduğunu belirten üreticiler bu yıl havaların serin gitmesi nedeniyle sezonun bir hafta geç başladığını, ancak mevcut havaların incir için çok uygun olduğunu belirttiler.

Üreticilerin ilekleme yaparken bol darılı ve sağlam ilekleri kullanmasını öneren Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü yetkilileri, “İlekleme işlemi sabah erken saatlerde ağacın gölge yerlerini asılarak yapılmalıdır. Az ilekleme bazı incirlerin olgunlaşmasını engelleyeceği gibi aşırı ilekleme de zararlıdır. Ayrıca ağaçların ve incir meyvesinin sağlığı ve kalitesi için ilekleme yapıldıktan sonra işlevi biten ilekler mutlaka toplanıp imha edilmelidir” uyarılarında bulundular.

 

iha
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2009 Pazartesi 15:25:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?