19
Mayıs
2024
Pazar
AYDIN

İlk Ekolojik Üretici Pazarı kurulacak

Türkiye'nin ilk Ekolojik Üretici Köy Pazarı Kuşadası'na bağlı Kirazlı köyünde kurulacak. Kuşadası Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği, Kirazlı Sulama Kooperatifi ile Köy muhtarlığının öncülük ettiği Eko-Köy projesi kapsamında kurulması hedeflenen Ekolojik Üretici Köy Pazarının 2008 yılın ilk aylarına yetiştirilmesi planlanıyor. Kirazlının geleneksel üretimi ürünler, köyün ilk ismi "Küplüce" markasıyla satışa sunulacak. 

Kuşadası'na bağlı Kirazlı Köyü muhtarı Hüseyin Fırat, üç yıl önce başlattıkları Eko-Köy projesinin gelişmesiyle birlikte köyde geleneksel yöntemlerle üretilen ürünlerin aranır hale geldiğini belirterek "İnsanlar nasıl üretildiğini bilmedikleri ürünleri tüketmekten tedirgin. Köyümüzde yürüttüğümüz çalışmaların sonucu ürettiğimiz ve Küplüce markasıyla satışa sunduğumuz ürünler büyük talep görüyor. Bu durum bizim üretici ile tüketiciyi buluşturacak bir sistemi kurmaya yöneltti. Bu çerçevede Türkiye'nin ilk Ekolojik Üretici Köy Pazarını kurmaya karar verdik. Böylece üreticilerimiz köyümüzde kuracağımız pazaryerinde tüketiciye aracısız ulaşacak. Böylece tüketici daha ucuza geleneksel üretim köy ürünlerini alabilecek" dedi. 

Kirazlı köy ürünlerinin tarladan tüketiciye ulaşıncaya kadar hiçbir özelliğinin bozulmaması için modern bir paketleme ünitesi kurduklarını söyleyen Fırat, Ekolojik Üretici Köy Pazarında sadece Kirazlı köyünde üretilen ürünlerin satılacağını belirterek "Meraklıları Küplüce markalı Karnıkara Bölürce, Oturak Fasulye, Beyaz Bamya, Yerli Pembe Domates, Bük Nohut, Kirazın kurusu, reçeli,Osmuncık üzümünün sirkesi, kurusu ve pekmezi gibi tamamen köyümüze ait ürünleri bu pazarda bulacak. Bu pazar ayrıca kadınlarımızın ürettiği el emeklerini satarak ev ekonomilerine katkı sağlayacakları bir yer olacak.Bunun yanında pazara gelenlerin oluşturacağı hareketlilik köyümüze ekonomik olarak yansıyacak" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2007 Pazartesi 14:54:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?