30
Mayıs
2024
Perşembe
AYDIN

İnatları mezara kadar sürdü

Aydın'ın Karpuzlu ilçesine bağlı Koğuk köyünde yaşayan 92 yaşındaki Kübra-Abdullah Yalçınkaya çifti, küs geçen 27 yıla rağmen 2 saat arayla hayatlarını kaybettiler. Köylüleri ve duyanları şaşırtan ilginç olayda, küs çiftler vasiyetleri yan yana defnedilmediler. 64 yıllık evliliğin 27 yılını küs geçiren Yalçınkaya Çifti’nin 2 saat arayla ölmeleri Aydın’da günün konusu haline geldi.

Edinilen bilgiye göre; aynı köyde yaşayan 17 yaşındaki Kübra ile 19 yaşındaki Abdullah birbirilerine aşık oldu. O zamanın gençleri 1945 yılında düzenlenen bir törenle dünya evine girerek ömür boyu birliktelik için evlendiler. 37 yıl birlikte hayat süren Kübra-Abdullah Yalçınkaya çiftinin hiç çocukları olmadı. Bunun üzerine yeğenleri Metin Yalçınkaya’yı evlat edindiler. Ancak 37 yıl süren birlikteliğin ardından çift arasında anlaşmazlık başladı. Zengin olan Kübra Yalçınkaya boşanmak istedi. Ancak 1960 yılından 1980 yılına kadar Koğuk Köyü’nü yöneten muhtar ‘Köyü idare etti, evini idare edemedi’ denmesinden endişe ederek eşinin boşanma talebine reddetti. Fakat her ikisi de evlerini ayırıp, evli olmalarına rağmen ayrı yaşamaya başladılar.

Bu arada küs geçen 27 yıllık evlilik hayatlarında, bir çok kişi bir asrı merdiven dayayan çifti barıştırmak için çok uğraştılar. Ancak bir türlü sonuç alınamadı. 'İnat' uğruna ayrı yaşamaya başlayan çiftten Kübra Yalçınkaya evlatlığı Metin Yalçınkaya'nın evine, Abdullah Yalçınkaya ise evin altındaki dükkanda kendisi için hazırlanan küçük bir odaya yerleşti. Yalçınkaya çifti, 27 yıl süren yaşamlarını bu şekilde hiç birbirleri ile görüşmeden sürdürdüler.

Barıştırma çabaları sonuçsuz kalan çiftten Kübra Yalçınkaya, dün sabah saatlerinde hayatını kaybetti. Üst katta yaşayan ve girişleri ayrı olan evde eşinin öldüğü haber edilen Abdullah Yalçınkay, elini dizine vurarak ‘Benim için bir şey dedi mi?’ diye sorduktan sonra eşinin cenazesine de gitmeyip yatağına tekrar uzandı. Bu arada köyün erkekleri cenazenin defni ile uğraşırken, kadınlar da Kübra Yalçınkaya’nın yaşadığı yere çıktı. Üzüntüsünü hiç kimseye belli etmeyen Abdullah Yalçınkaya, eşi defnedildikten sonra eve gelenlerin gözü önünde son nefesini vererek hayatını kaybetti. Kübra Yalçınkaya’nın ceazesini defnetmekten yeni gelen köylüler bu defa Abdullah Yalçınkaya’ya aynı gün toprağa verdiler. Birbirlerini seven ancak inat uğruna mezarlarının bile yan yana olmaması konusunda vasiyetlerde bulunan 64 yıllık evli çift, 27 yıl süren küs hayatın ardından mezarda da vasiyetleri yan yana olamadılar. Köylüler ilginç olayın şkınlığını yaşadıklarını belirterek, bu acı olaydan herkesin kendisine ders çıkarmasını istediler.

Çiftin yeğenlerinden Musa Yalçınkaya, yengesinin çok inatçı olduğunu, ama amcasının barışmaya sıcak baktığını belirterek, yaşanan olayın kendisi ile birlikte herkesi şaşırttığını söyledi. Yaşlı olmalarına rağmen inatları uğruna ayrı yaşayan Kübra-Abdullah Yalçınkaya çiftinin yaşadıkları herkesi üzerken, şu anda her ikisinden geriye ayrı yattıkları yatakları asaları kaldı. 27 yıldır hiç yan yana gelmeyen çiftin, ölümlerinden sonra sadece fotroğrafları yan yana gelebildi.

Kübra-Abdullah Yalçınkaya çiftinin evlatlık aldıkları Metin Yalçınkaya’nın eşi Fatma Yalçınkaya, 27 yıldır ayrı yaşayan çifti hep ayrı ayrı baktığını belirterek “Bir türülü barıştıramadık. Babam alt katta, annem de yanımda yaşardı. Keşke sağ olsalardı. Ama işte inat uğruna ömürleri boyunca küs yaşadılar ve küs öldüler” dedi.
 

"KURU İNAT MEZARA KADAR SÜRDÜ”
Yaşananlardan herkesin ibret alması gerektiğini belirten Kavuk Köyü Muhtarı Necip Arslan, her şeyin bir kuru inat uğruna olduğunu söyledi. Köy Muhtarı Aslan “Abdullah Amca diktatör bir adamdı. 1960’dan 1980 yılına kadar köyümüzün muhtarıydı. Kübra Teyze’nin de varlığı iyiydi. Zengin olduğu için o da kendisine çok güvenir ve eşinden ayrılmak isterdi. Abdullah Amca da ayrılığa yanaşmadı, eşi barışmaya yanaşmadı. 27 yıllık ömür bu şekilde tükendi. Kübra Teyze ölünce Abdullah Amca da hemen öldü. Demek ki birbirlerini seviyorlarmış. Ancak inat nedeniyle söyleyemiyorlarmış” diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 19:14:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?