20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

İncir için kuruldu bir numara oldu

AFLOTOKSİNİ ÖNLEMEK İÇİN KURULDU TÜRKİYE’NİN BİR NUMARASI OLDU

Aydın İncirinin uluslararası onurunu kurtarmak için kurulan Aydın Ticaret Borsası Gıda Laboratuarı KOSGEB desteği ile kurulan en iyi ilerleme kaydeden işletme seçildi.

Aflotoksin analizi yapmak için KOSGEB destekli kurulan Aydın Ticaret Borsası Laboratuarı şuanda bünyesinde 6 ayrı birim bulunduruyor. KOSGEB tarafından belirlenecek bir tarihte Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından ödüllendirilecek laboratuar bünyesinde yaş sebze ve meyve analiz birimi kurulması için çalışmaların son aşamaya geldiği öğrenildi.

Aydın Ticaret Borsası Laboratuarı Tarım Bakanlığı’ndan yetki alarak 2002 yılında kuru incirde aflatoksin analizi yapmak üzere kuruldu. Ancak çok kısa zaman içerisinde, incirin yanı sıra zeytin ve zeytinyağı üretiminin de yoğun olduğu Aydın’da sektörden zeytinyağı kalite kontrol analizleri konusunda önemli talepler gelmesi üzerine gıda laboratuarı hızla kendini geliştirerek aynı yıl içerisinde bünyesine zeytinyağı analiz laboratuarını ekledi. Zaman içerisinde gelen talepler doğrultusunda Gıda Laboratuarı tüm gıdaların analizini yapabilen komple bir laboratuar haline geldi. Şu anda laboratuarda mikotoksin, kimyasal, fiziksel, ağır metal, mikrobiyoloji ve atık su analiz laboratuarı olmak üzere toplam 6 birim bulunuyor.

TÜRKİYE’NİN İLK AKREDİTE GIDA LABORATUVARI

KOSGEB desteğiyle kurulan işletmeler arasında en iyi ilerleme kaydeden işletme ödülü alacak olmalarının kendilerini mutlu ettiğini kaydeden Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, borsa laboratuarlarında toksin ve zeytinyağı analizleri başta olmak üzere pek çok konuda akredite bir laboratuar olduğunu söyledi. İlk akreditasyonunu Alman Akreditasyon Kurumu DAR/DAP’dan aldıklarını kaydeden Bosnalı, “Laboratuarımız ülkemizdeki ilk akredite laboratuardır. Ayrıca bu yıl laboratuarımız zeytinyağı analizlerinde tüm dünyada kabul edilen tek akreditasyon kurumu olan ve merkezi İspanya ‘da bulunan IOC (Uluslar arası Zeytinyağı Konseyi) laboratuvarları arasına girmeyi başarmıştır. Tüm dünya ülkelerinde yer alan binlerce laboratuvardan sadece 28 tanesi IOC akreditsyonuna hak kazanarak IOC laboratuvarı olabilmiştir. Laboratuvarımız da bu 28 laboratuvardan biri olmanın gururunu yaşamaktadır. KOSGEB’in çalışmaları neticesinde Türkiye’de KOSGEB destekli ilerleme kaydeden en iyi işletme olmamız çalışmalarımızın ne kadar doğru olduğunu bir kez daha kanıtladı. Biz Aydın ve Türk insanına hizmet etmekten onur duyuyoruz” dedi.

TÜRKİYE GENELİNE HİZMET VERİYOR

Aydın Ticaret Borsası olarak incirdeki aflotoksin sorununu çözmek amacıyla kurulduklarını hatırlatan Adnan Bosnalı, “Müşteri portföyümüzün önemli bir kısmını incir-zeytin ihracatçıları, zeytinyağı üretici ve tüccarları ile oteller oluşturmaktadır. Laboratuarımızın müşteri gizliliği prensibi ile 24 saat kaliteli hizmet anlayışı sonucunda müşteri portföyümüz hızla artmakta bunun yanı sıra müşterilerimizin de ürün ve hizmet kalitesinde olumlu yansımalar gözlemlenmektedir. Laboratuarımız ülke geneline hizmet vermekte olup Aydın dışından kargo, posta ve otobüs gibi ulaşım araçlarıyla numune kabulü yapmakta ve mümkün olan en kısa sürede analizleri sonuçlandırarak, telefon, faks ve kargo yoluyla raporlar hakkında müşterilerini bilgilendirmektedir. Otobüs ile numune gönderen firmalarımızın laboratuarımızı arayıp plaka bilgisi vermeleri durumunda numuneler otobüs terminalinden karşılanarak teslim alınmakta” dedi.

İHRACAATÇI SAYISI 8’DEN 116’YA ÇIKTI

Kuru incir ihracatının yüzde 85’inin Aydın’dan yapıldığını ve incirin ihracat aşamasında aflatoksin analizi zorunluluğu bulunduğunu dikkat çeken Adnan Bosnalı, borsa bünyesinde laboratuar açılmasıyla ihracatçıların analiz için diğer illere gitmesinin önüne geçildiğini söyledi. Laboratuarın 2002 yılında 3 personel ile faaliyete başladığını bugün ise laboratuarda 25 personelin çalıştığını belirten Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, “Laboratuarın kurulduğu 2002 yılında 8 olan kuru incir ihracatçı firma sayısı, laboratuarın kurulumu ve akabinde Ticaret Borsasının girişimi sonucunda Gümrük Müdürlüğü ve İhracatçılar Birliği Şubesinin Aydın’a getirtilmesiyle 116’ya çıktı. Aydın’da laboratuar açılması büyük ihracatçıların fabrikalarını hammaddenin anavatanı olan Aydın’a taşımasına neden olmuştur. Bu şekilde binlerce işsiz vatandaşımıza da istihdam sağlanmıştır” şeklinde konuştu.

OTELLERE DE HİZMET VERİYOR

İlk kurulum aşamasında zeytinyağı ile iştigal eden firmalardan gelen talep üzerine zeytinyağı analiz laboratuarını kurduklarını kaydeden Bosnalı, “İlk yıllarda laboratuarımızda analiz edilen zeytinyağlarında hile amaçlı karışım içeren numune sayısı yüzde 50’lerde iken son yıllarda bu oran yüzde 5’lere kadar düşmüştür. Bunun temelinde tüccarın bilinçlenmesi ve yağı satın almadan önce analiz talep etmesi yatmaktadır. Laboratuarımız Kuşadası, Didim, Bodrum ve Marmaris gibi turizm bölgelerimizde faaliyet gösteren otellere de önemli derecede hizmet vermektedir. Pek çok otel ve restoranın mutfak, personel, gıda hijyen kontrolleri laboratuarımız tarafından yapılmaktadır. İlk çalışmaya başladığımız yıllarda yüksek mikrobiyal yük barındıran otel mutfaklarımız, kalite kontrol programımız sayesinde zaman geçtikçe sorunlarının kaynağını çözmüş ve sağlığa uygun yemek hizmeti vermeye başlamışlardır” ifadelerini kullandı.

ÖDÜLÜ BAŞBAKAN VERECEK

2009 yılında 14 bin 608 analiz yapan Aydın Ticaret Borsası Gıda Laboratuarının kazandığı en iyi ilerleme kaydeden işletme ödülünü belirlenecek bir tarihte Ankara’da Başbakan Erdoğan’ın elinden alacağını kaydeden KOSGEB Aydın İl Müdürü Turgut Gözen, “KOSGEB İdaresi Başkanlığı illerden KOSGEB desteğiyle kurulan işletmelerin bilgi ve çalışmalarını istedi. Biz de Aydın’da kurulumuna destek verdiğimiz işletmelerin çalışmalarını gönderdik. Bunların arasında Aydın Ticaret Borsası Gıda Laboratuarı da buluyordu. Genel merkez yaptığı incelemeler doğrultusunda destek verdiğimiz işletmeler arasında en iyi ilerleme kaydeden işletme olarak Borsamızın Gıda Laboratuarını seçmiş. Önümüzdeki günlerde belirlenecek bir tarihte borsa laboratuarımız ödülünü Başbakan Recep Tayip Erdoğan’dan alacak. Bu hem bizim için hem de ilimiz için büyük bir övünç kaynağı” dedi.

“RESMİ KURUMLARA İNDİRİMLİ HİZMET”

Bu arda Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi ve Aydın İl Genel Meclisi Üyesi Cengiz Ülgen, Aydın Ticaret Borsası’nın aynı zamanda çevre hizmeti de verdiğini kaydetti. Ülgen, “Aydın Ticaret Borsası yönetimi olarak çevreye her türlü katkıyı sağlamaya çalışıyoruz. Resmi kurumlarımıza ve çevre ile ilgili konulardaki analizlerde Aydın Ticaret Borsası hiçbir fedakarlıktan kaçınmamaktadır” diyerek laboratuarın herkesin hizmetine açık olduğunu kaydetti.

AFLOTOKSİNİ ÖNLEMEK İÇİN KURULDU TÜRKİYE’NİN BİR NUMARASI OLDU
AFLOTOKSİNİ ÖNLEMEK İÇİN KURULDU TÜRKİYE’NİN BİR NUMARASI OLDU
AFLOTOKSİNİ ÖNLEMEK İÇİN KURULDU TÜRKİYE’NİN BİR NUMARASI OLDU
AFLOTOKSİNİ ÖNLEMEK İÇİN KURULDU TÜRKİYE’NİN BİR NUMARASI OLDU
İHA
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2010 Salı 09:14:02
Güncelleme :13 Temmuz 2010 Salı 10:53:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?