20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

İncirin makus tarihi değişmedi

İNCİR İHRACATININ MAKUS TALİHİ DEĞİŞMEDİ

Tariş İncir Birliği Başkanı Hasan Hüseyin Karazor, incir ihracatının makus tarihinin halen değişmediğini ve yıllardır, Türk üreticisinin ‘ilk yükleme tarihi’ adı altında mağdur edildiğini söyledi.

Türkiye'nin geleneksel tarımsal ihraç ürünleri arasında yer alan ve 33 bin ailenin geçim kapısı yaklaşık 120 bin kişiye de iş kapısı olan kuru incirin bu yıl ilk yükleme tarihi olarak 5 Ekim’in belirlendiğini kaydeden Tariş İncir Birliği Başkanı Hasan Hüseyin Karazor, “Dünyanın en iyi ve en kaliteli incirini üretiyoruz. Ancak bizim incirin yanında kalitesi oldukça düşük olan Yunanistan, İran ve diğer ülkelerin inciri ile ilk yükleme tarihi saçmalığı nedeniyle rekabette zorlandırılıyoruz. Biz ürünümüzü piyasaya sürünceye kadar başka ülkeler, Avrupa’daki marketlerde çoktan raflara ulaşmış oluyor. Bu sorun çözülmedikçe Türk üreticisinin mağduriyeti giderilemez. Bu nedenle bu saçmalığa bir an önce son verilmesini istiyoruz” dedi.

Aydın başta olmak üzere Ege bölgesinin en önemli ürünleri arasında yer alan incir üretimi ile ilgili İHA’ya açılamalarda bulunan Tariş İncir Birliği Başkanı Hasan Hüseyin Karazor, “Yıllardır incirin geleneksel sorunu ilk yükleme tarihi sorununu bu yıl da yaşıyoruz. Bu uygulama incirin dışında ne kayısı, ne fındık ne de diğer ürünlerde var. Bu konuyla ilgili kamuoyu baskısı oluşturmaya çalışıyoruz. Yetkililerden bu sorunu artık çözmelerini bekliyoruz” dedi.

Türkiye'de incirden başka hiçbir ürüne uygulanmayan, 'Yükleme tarihi uygulaması'nın yasal olmadığını da kaydeden Karazor, bu sistemle bazı çevrelerin kendilerine çıkar sağladığını iddia etti.

İNCİR İHRACATININ MAKUS TALİHİ DEĞİŞMEDİ
İNCİR İHRACATININ MAKUS TALİHİ DEĞİŞMEDİ
İHA
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2010 Çarşamba 10:31:02
Güncelleme :28 Temmuz 2010 Çarşamba 15:27:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?