30
Mayıs
2024
Perşembe
AYDIN

İnternette satılan ilaçlara güvenmeyin

21.  Bölge Aydın Eczacılar Odası Başkanı Salih Kozalı, Son dönemlerde ülke gündeminin farklı sağlık ‘reçeteleri’ ile adeta boğulmuş durumda olduğunu iddia etti.

Sağlık sektörünün ciddi bir iş olduğuna işaret eden Oda Başkanı Salih Kozalı, bitkisel ürünlerin yüzyıllardır sağlık alanında kullanılmakta olduğunu anımsattı. Tedavi edici etken maddelerin sadece doğru dozda ve doğru biçimde kullanıldığında faydalı olabileceğine işaret eden Kozalı, “Birtakım kişiler farklı vaatler ile halk sağlığını adeta oyuncağa çevirmiştir. Ancak unutulmamalıdır ki; bilimselliği kuşkulu reçeteler ile uzman olmayan kişilerden alınan tedavi edici ürünler ciddi bir sağlık tehdidi yaratabilme riskine sahiptir. Gerek tedavi edici gerekse koruyucu sağlık hizmetlerine ulaşmada tek doğru referans kaynaklarının hekimler ve eczacılar olduğunun bir kere daha kuvvetle altını çizmek isteriz” dedi.

Söz konusu sağlık olduğunda en azından elde edilen bilgilerin gerçek uzmanlar tarafından onaylanmadan kamuoyuna sunulmasının sıklıkla karşılaşılan ancak oldukça yanlış bir durum olduğuna değinen Kozalı, “Bu uygulamaların uzun vadede ciddi sağlık problemleri yaratmasından endişe ediyoruz; bu nedenle gerek hastalarımıza, gerekse medyaya doğru bilgiyi sağlamak için elimizden gelen her türlü çabayı harcamaya hazırız. Bu konuda tüm sorumluları daha özenli bilgilendirici faaliyetlerde bulunmaya ve çok ağır sonuçlar doğurabilecek ciddiyetsiz yaklaşımlardan uzak durmaya davet ediyoruz. Lütfen tedavinin bireysel olduğunu ve tedavi yönteminin uzmanlık gerektirdiğini unutmayın. İnternet üzerinden satılan ilaçlara lütfen güvenmeyin. Bu satış hem yasaktır hem de tüm dünyada sahte ilaçlar bu yolla satılmakta olduğundan, güvenli değildir” ifadelerini kullandı.

Sağlık alanının nihai amacının kamu yararını arttırmak ve hasta sağlığını korumak olduğuna işaret eden Kozalı, şöyle konuştu: “Bu çemberin her bir halkası bu ilke uyarınca hareket etmekle yükümlüdür. Eczacınız bu ilkeyi somut bir gerçekliğe dönüştürmeyi hedeflemekte ve bunun için çaba harcamaktadır. Sağlıklı çocuklar yetiştirmenin, sağlıklı bir toplum yaratmanın hepimizin sorumluluğu olduğu gerçeğinden hareketle, doğru ilaca ulaşmanızı sağlayan, en yakın sağlık danışmanınız, sizlere kesintisiz hizmet sunan eczacınız; tüm bireylerin sağlık hakkının yılmaz bir savunucusudur. Ancak sağlık alanını güçlendirmek hepimizin sorumluluğudur. Lütfen bu konuda bizlerle dayanışma halinde olunuz ve eczacınıza güveniniz”

iha
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2009 Perşembe 11:33:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?