30
Mayıs
2024
Perşembe
AYDIN

Jeotermale seyirci değil yönetici olalım

Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, Aydın’ın zengin jeotermal kaynaklara sahip olduğuna işaret ederek, “Jeotermal konusunda seyirci değil, daha aktif olarak yönetici konumunda olmalıyız” dedi.

AK Parti Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem ve Ahmet Ertürk ile AK Parti’li onbeş ilçe ve belde belediye başkanları Vali Hüseyin Avni Coş’u makamında ziyaret ederek, görevinde başarılar diledi. Ziyarete Sultanhisar Belediye Başkanı Ertegün Ünal, Köşk Belediye Başkanı Rifat Kadri Kılınç, Umurlu Belde Belediye Başkanı Rıza Posacı, Dalama Belediye Başkanı Nihat Aktakka ve diğer belde belediye başkanları da katıldı.

Ziyarette konuşan Milletvekili Ahmet Ertürk, il genelinde yaşanan mera sorunlarının çözümü noktasında çalışmalar yaptıklarını açıkladı. Gerçekleştirdikleri köy ve belde ziyaretlerinde kendilerine iletilen en önemli sorunun okullarda görev yapan öğretmenler ile sağlık ocağı ve evlerindeki görevli personelin şehir merkezinde yaşamaları olduğunu açıklayan Ertürk, gece yaşanan sorunlarda vatandaşların sıkıntı yaşamakta olduğunun altını çizdi. Belde ve köy sakinlerinin bu sorunun çözümü için kendilerinden yardım istediğini hatırlatan Ertürk, Vali Coş’tan en azından beldelerde çalışan sağlık personellerinin görev yerlerinde ikamet etmesi için destek istedi.

Bu konuda İl Sağlık Müdürlüğü nezdinle bir çalışma başlatıldığını anımsatan Vali Coş’da, bu sorun hakkında bilgi sahibi olduğunu söyledi. Sorunun çözümü için İl Sağlık Müdürlüğü’ne talimat verdiğini altını çizen Vali Coş, “Görevli sağlık personellerinin göre yerlerinde ikamet etmesi yönünde bizim de olumlu görüşümüz var. En azından lojman olan yerlerde mutlaka bu lojmanların değerlendirilmesini istiyoruz. Ne yazık ki bu konudaki sistemde disiplinsiz ve düzensiz durumlar var. Yasalar çerçevesinde elimizden geleni yapacağız” dedi.

JEOTERMAL KONUSUNDA İKİ FİRMA ARASINDA ANLAŞMAZLIK VAR

Aydın’ın jeotermal bakımından Türkiye’nin en şanslı bölgesi olduğuna işaret eden Milletvekili Mehmet Erdem ise, Jeotermal Kanununun çıkarılmasının ardından bölgede ciddi bir yatırım atağının başladığını savundu. Anca zaman zaman anlaşmazlıklarında yaşandığına işaret eden Erdem, “Salavatlı’da jeotermalden elektrik üreten bir firma var. Burada enerji elde edilmesinin ardından mevcut potansiyeli değerlendirmek isteyen bir başka firma Vakıfların arazisini kiralayarak, seracılık yapmaya başladı. Ancak iki firmanın arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle bu büyük yatırım kömüt yakılarak ısıtılıyor. Mevcut kanun; elektrik üretimi yapan firmanın bölgedeki seralara sıcak su vermesini zorunlu kılıyor. Şuanda iki firma konusunda fiyat anlaşmazlığı da var. Biri sıcak su istiyor, diğeri vermem diyor. Ben MTA genel Müdürümüzle görüştüm. Bu anlaşmazlığın valiliğin inisiyatifiyle çözülebileceğini ve İl Genel Meclisi’nde makul bir fiyat belirleyebileceğini belirtti. Başka yatırımlar için emsal teşkil edebilecek bu sorunun çözüme kavuşmasının, ilimiz ekonomisi açısından önemli olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Aydın’da jeotermal kuyularının bir biri ardına açılmasının yatırımcıların dikkatini Aydın’a çektiğine dikkat çeken Milletvekili Ahmet Ertürk, bir çok yatırımcı kuruluşun Aydın’da organize seracılık yapabilmek için kendilerini arayarak 200-300 dönümlük arazi bulmak için yardım istediği belirtti. Ancak var olan sıcak su sorununun yatırımcı kuruluşların gözünü korkuttuğunu iddia eden Ertürk, sıcak su bulamamaktan endişe eden yatırımcıların planlarını ertelediğini savundu. Ertürk, Sultansar’da iki firma arasında yaşanan sorunun çözülmesi halinde, ortaya çıkacak sonucun diğer yatırımcılar için örnek olacağını ve yatırımların hızla gelmeye başlayacağını kaydetti.

İki firma arasındaki sorunun kendisine şifai olarak iletildiği ve bu konuda resmi bir başvurunun olmadığı bilgisini veren Vali Coş, şunları söyledi: “İl Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur’u arayarak, konu hakkında bilgi aldı. Aydın’ın var olan jeotermal kaynaklarından maksimum şekilde verim alması gerektiğinin altını çizen Coş, “Resmi başvuru olursa, bu konuda gerekeni yaparız ve bu soruna el koyarız. Jeotermal ile ilgili mevzuatları ve diğer bölgelerdeki uygulamaları inceleyerek, bu soruna makul bir çözüm bulabiliriz. Edineceğimiz bilgiler doğrultusunda bu konuda düzenleme yapabilir ve gerekirse müdahale edebiliriz. Jeotermal konusunda asla seyirci kalmayalım. Bu konuda daha aktif rol alarak yönetici olalım. Asla zaman kaybetmeyelim, zaman kaybetmeye tahammülümüz yok”

 

iha
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2009 Çarşamba 13:40:10
Güncelleme :29 Temmuz 2009 Çarşamba 13:51:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?