31
Mayıs
2024
Cuma
AYDIN

‘Kansere bakış’ sempozyumu

AYDIN’DA ‘KANSERE BAKIŞ’ SEPPOZYUNU

Aydın İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ‘Kansere Bakış’ konulu sempozyum düzenlendi.

Aydın Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyuma Vali Yardımcısı Celal Ulusoy, Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Bekir Sıtkı Sahin, SağlıkGrup Başkanları ve sağlık personelleri katıldı.

Açılışta konuşan Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Bekir Sıtkı Şahin, kanserin Türkiye'de görülen ölüm sebepleri arasında ikinci sırada yer aldığını söyledi. Kanser tedavisi maliyetinin yüksek olması nedeniyle erken teşhisin önemine işaret eden Şahin, kansere neden olan tütün ürünleri tüketimi ile ilgili ‘Dumansız Hava Sahası’ çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Sağlık Müdürlüğü Kanser Kontrol Birimi Sorumlusu Dr. Selma Balo da, "İlimizde Görülen Kanser Türleri ve Dağılımı" konulu sunumunda kanserle savaş konusunda ülkemizde geçmişte yapılanlar hakkında bilgi verdi. Kanser kontrol politikalarında önleyici erken tanı ve taramalara ağırlık verilmesi gerektiğini savunan Balo, Aydın'da en sık görülen kanser türleri dağılımını, Aydın KETEM tarafından yapılan kanser tarama faaliyetlerini anlattı.

ADÜ Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdal Beşer ise, "Kanser Epidemiyolojisi ve Korunma" konulu sunumunda kanser oluşumuna neden olan diyet, obezite, sigara, radyasyon, stres gibi faktörleri, kanserden korunmak için yağ tüketiminin günlük tüketimden fazla olmaması gerektiğini kaydetti. Beşer, vitaminlerin sık kullanılmasından ve zorunlu olmadıkça radyasyona bağlı kanseri önlemek için görüntüleme tekniklerinin kullanımından kaçınılması gerektiğini anlattı. Tek bir tomografi çekiminin 500 kat röntgen ve 75 kat mamografi çekimiyle eşdeğer radyasyon yaydığını söyleyen Beşer, özellikle çocukların radyasyondan korumamızın önemini vurguladı.

ADÜ Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Polatlı da, "Akciğer Kanserinde Non - İnvaziv Tanı Yöntemleri" konulu sunumunda, akciğer kanseri tanısının niçin önemli olduğunu, belirtilerini, fizik muayene bulgularını, tanıda kullanılan görüntüleme yöntemlerini, tomografi sayesinde iyi huylu yada kötü huylu kanserin ayrımının yapılmasını, Pozitron Emisyon Tomografi (PET) yöntemi ile kanser tanısı konulmasını anlattı.

ADÜ Pediatrik Onkoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Çeçen ise, "Çocukluk Çağı Kanserlerinde Belirti ve Bulgular" konulu sunumunda çocukluk çağında görülen kanserlerin genel özelliklerini, hangi semptomlar ile yetişkinlerde görülen kanserlerden ayrılabileceğini, biyopsi yapılma kriterlerini ve çocuklarda görülen kanserlere örnek vaka sunumlarını anlattı.

Sempozyum Vali Yardımcısı Celal Ulusoy'un katılımcılara teşekkür belgeleri ve çiçeklerini sunmasıyla sona erdi.

AYDIN’DA ‘KANSERE BAKIŞ’ SEPPOZYUNU
AYDIN’DA ‘KANSERE BAKIŞ’ SEPPOZYUNU
AYDIN’DA ‘KANSERE BAKIŞ’ SEPPOZYUNU
İHA
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2010 Pazartesi 10:07:02
Güncelleme :26 Nisan 2010 Pazartesi 11:35:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?