20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

Kanun yeterli protokole gerek yok

AYDIN VALİSİ COŞ'UN AÇIKLAMASI

Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, EMASYA protokolü ile ilgili tespit ettiği aksaklıkları bakanlık ve askeri makamlara ilettiğini belirterek, "Zaten şu an ihtiyaç duyulduğunda ilgili kanun metni uygulama için yeterlidir, ayrı bir protokole de gerek yoktur" dedi.

2002 yılında toplanan idareciler şurasında görüşülen çeşitli konular arasında EMASYA Protokolü'nün de yer aldığını anımsatan Vali Coş, bu protokolün eksik ve aksayan yönleri ile kanunu aykırı olan noktalarının ortaya konduğunu söyledi. Bu konuyu Aydın Valisi olarak kendisinin ortaya çıkarmadığına işaret eden Coş, "Orada toplanan ve içlerinde askeri yetkililerinde bulunduğu komisyon heyeti tarafından bu eksiklikler, kanuna aykırılıklar tespit edilmiştir. Bu konuda hükümetimizin de bazı çalışmaları var" diye konuştu.

Bilinen şeylerin tekrarlanarak kamuoyunun meşgul edilmesinin doğru olmadığını savunan Vali Coş, EMASYA konusunun çözüm aşamasında olduğunu söyledi. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin niteliklerinin Anayasada belirtildiğine dikkat çeken Coş, şöyle konuştu: "Türkiye demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Hukuk devletinde her şey hukuka uygun olarak gerçekleşir. Hukuk devletinde kurallar bellidir, yazılıdır, kişilere göre değişmez. Kurallarda yasa, anayasa, tüzük, yönetmelik, genelge, emir ve protokol olarak hiyerarşiye uygun şekilde dizilmiştir. Alttaki bir düzenlemenin üsttekine aykırı olmaması gerekir."

Yasaların anayasaya; tüzüklerin, yönetmelikler, protokollerin de kanunlara aykırı olmamasının esas olduğunu anlatan Coş, şunları söyledi: "İdareciler şurasında da tespit edildiği gibi yasalara aykırı bir yönetmeliğin, bir genelgenin, bir emrin uygulanması da benim kişisel görüşüme ve hukuk anlayışıma göre sorumluluk doğurur. Çünkü 'Kanunsuz emir' denilen bir olayda vardır bizim hukukumuzda. O nedenle bizim 5442 sayılı İl İdaresi Kanununa göre valilerin görevlerinden bir tanesi de il içinde kanunların uygulanmasını sağlamaktır. Yani ben bu kanunun gereklerinin Aydın sınırları içerisinde eksiksiz uygulanmasından ödevliğim ve yükümlüğüm."

"Bu yükümlülüğü yerine getirirken kanuna aykırı hükümler taşıyan bir başka alt düzenlemeyi, bir genelge yahut protokol hükümlerini kanuna tercih ederek uygulamam hukuk devleti anlayışına ve temel hukuk prensiplerine aykırı olur" diyen Vali Coş, bu aykırılıkları İçişleri Bakanlığı, askeri makamlara ve ilgililere ilettiğini hatırlattı.

Hükümetin hukuk çerçevesinde alacağı düzenlemeleri beklediklerini anlatan Coş, sözlerini şöyle tamamladı: "Yasal gereği neyse yakında ortaya çıkar. Zaten şu an ihtiyaç duyulduğunda ilgili kanun metni uygulama için yeterlidir. Ayrı bir protokole de gerek yok. Dolayısıyla biz kanun hükümlerini uygulamak suretiyle bu konuda ihtiyacımızı giderebilecek durumdayız, kapasitedeyiz."

İHA
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2010 Salı 14:22:01
Güncelleme :2 Şubat 2010 Salı 15:45:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?