19
Mayıs
2024
Pazar
AYDIN

Kırmızı biber bu yıl cep yakacak

Bu yıl yaşanan kuraklık kırmızı biber fiyatlarında da artışa neden oldu. Geçtiğimiz yıllarda 4 YTL'ye satılan kırmızı biberin kilosu bu yıl 8 YTL'ye satılıyor. 

Küresel ısınma ve yaşanan kuraklık Aydın'da tarımsal üretimi ve rekolteyi olumsuz etkiledi. Aydın'ın kırmızıbiber deposu olarak bilinen Bozdoğan ilçesinde üretici susuzluk nedeniyle ürününü sulayamadığı verim yüzde 50'nin altına düştü. Biber üreticisi Mustafa Madran üründe yaşanan rekolte düşüşünün öğütülmüş toz biber satışlarında olumsuz yansıdığını dikkat çekerek, "Biberler hem aşırı sıcaklar hem de susuzluktan dolayı yandı. Bu nedenle de verim düşüşü yaşandı. Bozdoğan'ın kırmızıbiberi meşhurdur. Biberimiz acı olmadığı için özellikle Kayserili pastırma imalatçıları ile ünlü sucuk firmaları Bozdoğan biberini tercih ediyorlar. Fakat bu yıl ürün az. Hal böyle olunca da toz biber fiyatı geçen yılın fiyatlarını ikiye katladı. Biz bir kilo toz biberi geçen yıl 4 liradan satarken, tüccar da 8 YTL'den satıyordu. Fakat bu yıl biz 8 YTL'den, tüccar da15 YTL'den satıyor. Bozdoğan biberi tatlı olduğu için ağız yakmıyor ama yüzde yüz oranında artan fiyatlar tüketicinin cebini yakacak gibi gözüküyor" dedi. 

Biber bahçesini artezyen suyu ile suladığı için diğer üreticilere oranla biraz fazla ürün elde ettiğini ifade eden Mustafa Madran, Bozdoğan'da biber üretimi yapan birçok üreticinin tarlasını sulayamadığını belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2007 Pazartesi 14:04:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?