20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

'Kızamıkçık Aşısı' kampanyası sürüyor

Kuşadası Sağlık Grup Başkanlığı'nın düzenlediği “Kızamıkçık Aşısı” aşılama uygulaması çalışmaları, Kuşadası'nda ilköğretim okullarında sürüyor. 

Kuşadası Sağlık Grup Başkanlığı'nda görevli Doktor Betül Güngör, kızamıkçık aşısının, çocuklar ve gelecekleri için çok büyük bir önem taşıdığını belirterek, “Kızamıkçık aşısı aşılama çalışmalarımıza, ilçemizde eğitim veren tüm ilköğretim okullarımızın 3, 4, 5, 6 ve 7'nci kademe sınıflarında devam ediyoruz. Buradaki öğrencilerimize tek doz halinde kızamıkçık aşısı yaptık “ dedi. 

Sağlık Bakanlığı'nın aşı programına Kızamıkçık aşısının 2006 yılında girdiğini vurgulayan Doktor Betül Güngör, “ 2006 yılından önce hiçbir bebeğe, Bakanlığın aşı programında olmadığı için bu aşı yapılmamıştır. Ancak, bazı özel hekime giden aileler ya da bizlere gelerek 'Bakanlığın yaptırdığı aşı dışında aşı uygulaması var mı?' diye soran aileler Kızamıkçık aşısını MMR adı altında alıp çocuklarına yaptırmışlardır. Eğer aşı kartlarını kaybetmişlerse ve Sağlık Ocağı dışında hiçbir yerde aşı yaptırmadılarsa güvenli olarak bu aşıyı yaptırabilirler. Daha önce yaptığımız aşı kampanyalarında bazı öğrencilerin velilerinin, özellikle, aşı yapıldıktan sonra bizlere panik içinde dönmelerinden dolayı biz bu sene bütün velilerin imzalı onayı ile aşıyı yaptırmaya karar verdik. Bütün ailelere onay için yazı gönderdik ve aşı hakkında bilgi verdik. Ancak, sanırım tüm aileler Kızamıkçık Aşısını, Kızamık zannederek ve daha önce yapıldığını düşünerek çocuklarına aşı yapılması konusunda onay vermemişler. Şunu güvenle söyleyebiliriz ki, daha önce aşı yapılmış olsa bile bu aşının tekrarının yapılması gerekiyor, aynı zamanda özel hekime gitmeyen çocukların da aşılanmadığını bizler zaten biliyoruz. Çünkü biz bu aşıyı daha önceki senelerde yapmıyorduk. Kampanyamız kapsamında, bütün çocuklarımızın aşılanması gerekmektedir. Okullarında aşı kampanyası bitmiş öğrenciler, eğer ki bu aşıyı yaptırmak isterlerse Sağlık Ocağımıza gelip aşı yaptırabilirler” diye konuştu.

KIZAMIKÇIK NEDİR? 

Kızamıkçık, damlacık enfeksiyonu yoluyla insandan insana bulaşan ve ateş, boğaz ağrısı ve vücutta birkaç gün süren deri döküntülerine neden olabilen bir hastalıktır. Hastalık, yuva, kreş ve okul gibi kalabalık ortamlarda çok kısa sürede bulaşabilmekte ve çocuklarda genellikle hafif geçirilmektedir. Hastalık ergenlik çağında erişkinlerde daha ağır seyretmektedir. Kızamıkçığın en önemli ve ciddi tablosu hamile bayanların kızamıkçığa yakalanması sonrasında ortaya çıkmaktadır. Hamileliğin erken dönemlerinde kızamıkçığa yakalanılırsa bebekte körlük, sağırlık, beyin gelişimi sorunları ve zeka geriliği, kalp bozuklukları, hatta düşükler ve ölü doğumlar görülebilir. Bu nedenle tüm kadınların hamile kalmadan önce kan testi ile kızamıkçık geçirip geçirmedikleri tespit edilmelidir. Eğer hastalık daha önce geçirilmediyse tüm bayanların kızamıkçık aşısı ile aşılanmaları ve 3 ay süreyle hamile kalmamaları tavsiye edilmektedir. Aşılanan kişilerin yüzde 98'i bu hastalığa karşı ömür boyu korunmaktadırlar.

.
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2008 Perşembe 17:29:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?