18
Mayıs
2024
Cumartesi
AYDIN

Koçarlı'da 5 bin fidan toprakla buluştu

Aydın’ın Koçarlı ilçesinde gerçekleştirilen ağaçlandırma projesi kapsamında 5 bin fıstıkçamı fidanı toprakla buluştu.

Koçarlı’ya bağlı Esentepe köyü Yayla Mahallesi, Gencer Göledi Mevkiinde gerçekleştirilen fidan dikim törenine Aydın Valisi Mustafa Malay, Vali Yardımcısı Celal Ulusoy, Koçarlı Kaymakamı Suat Dervişoğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, İl Çevre ve Orman Müdürü Veli Yorgalı, Aydın Orman İşletme Müdürü Hüseyin Yalçın, yöre halkı, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Ağaçların sayılamayacak kadar çok faydaları olduğuna işaret eden Vali Mustafa Malay, bir ülkenin en başta gelen milli servetinin orman varlığı olduğunu söyledi. Ağaçsız bir ülkenin topraklarını kaybettiğini ve kuraklıklıkla karşı karşıya kaldığını belirten Malay, “tüm canlıların yaşayabilmesi için hepimiz çok sevmeliyiz. Özellikle geleceğimizin büyükleri olan çocuklarımıza seslenmek istiyorum, hangi hizmeti yaparsanız yapın ama mutlaka ağaç dikin ağacı sevin, ağacı koruyun, her insan ağaç dikmelidir. Koçarlı ağaç dikme bakımından bayağı güzel mesafeler aldı. Yaşadığımız kuraklığı biliyorsunuz bu kuraklığın birinci nedeni çölleşmenin, susuzluğun tek önemli nedeni ağaçsızlık, ormansızlıktır. Tabi ağaç dikerken orda hangi ağaçlar yetişir, hangi ağacı yetiştirdiğimiz zaman daha çok faydalıdır buna da bakacağız Koçarlı’yı incelediğimizde görüyoruz ki Koçarlı’da faydalı ağaç fıstık çamıdır. İşte manzara kendisini gösteriyor ve halkımızda buna sahip çıkıyor, ağacımızı dikeceğiz sonra bakacağız birde koruyacağız yangına karşı onları korumak için mücadele edeceğiz” dedi.

Fıstıkçamından elde edilen ürünün ihraç ürünü olduğuna dikkat çeken Vali Malay, “İlçe ve köylerimizi geziyoruz, bazı yerlerde incir dikiyoruz bazı yerlerde zeytin, ceviz, kestane dikerek böylece ürün veren ağaçlara ağırlık veriyoruz. Belirttiğim gibi Koçarlı ilçemizde de birinci sırada fıstık çamı gelmektedir, yöre halkımızda çok iyi öğrendiler güzel bakıyorlar, Orman teşkilatımızla, muhtarlarımızla, mahalli idarelerimizle bu işte çok büyük başarılar elde ettiler” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Vali Malay ve protokol üyeleri tarafından Gencer Göledi Mevkiinde yapılacak olan ağaçlandırma çalışmalarının startı verildi. Aydın Orman İşletme Müdürlüğünce 2008 -2009 sonbahar –kış dikim sezonunda rehabilitasyon ve suni tensil çalışmaları ile 3 bin hektar alanda yaklaşık 650 bin fidanın toprakla buluşturulduğu ve bu fidanların yaklaşık olarak yüzde 41’inin fıstıkçamından oluştuğu bildirildi.

iha
Yayın Tarihi : 4 Mart 2009 Çarşamba 14:07:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?