31
Mayıs
2024
Cuma
AYDIN

Kuraklık önlemleri hazır

AYDIN’DA KURAKLIK ÖNELMELERİ HAZIR

Aydın Ticaret Borsası öncülüğünde, Ege Kuru Meyve ve Mamülleri İhracatçılar Birliği’nin katkılarıyla, Aydın İl Özel İdaresi tarafından Germencik Bozköy’de, geçtiğimiz yıllarda yaşanan kuraklıktan dolayı çiftçilerin tekrar zarar görmemesi için sulama göleti yaptırıldı. Yapım ücretinin tamamına yakının Ege Kuru Meyve Mamülleri İhrcaatçılar Birliği tarafından karşılanan gölet, törenle hizmete açıldı.

Bozköy Göleti’nin açılışına Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, AK Parti Aydın Milletvekilleri Atilla Koç ve Mehmet Erdem, CHP Milletvekili Fatih Atay, MHP Milletvekili Ali Uzunırmak, İl Özel İdare Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, Ege Kuru Meyve ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Menaşe Gabay, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı ve Meclis Başkanı Aydın Akyüzlü, İl Genel Meclisi Başkanı Akan Evren ve köylüler katıldı.

Bozköy Göleti’nin açılış konuşmasında Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, Aydın çiftçisinin kuraklığın faturasını son iki yılda çok ağır bir şekilde ödediğini, tekrar aynı sıkıntıların yaşanmaması için bu göletlerin hayati önem taşıdığını belirterek, “Kuraklık dönemlerinde tarımımızın tekrar zarar görmemesi, çiftçilerimizin üzülmemesi için Aydın Ticaret Borsası olarak seferberlik ilan etmiştik. Bu doğrultuda dağ köylerimize göletlerin yapılmasını kararlaştırdık. Bu girişime katkısı olacak tüm kurumları bir araya getirerek onlara bu projelerimize destek vermelerini istedik. Ege Kuru Meyve ve Mamülleri Birliği 400 bin TL. gibi gölet projemize önemli bir katkı sağladı” dedi.

Göletin açılış töreninde son olarak kürsüye çıkan Aydın Valisi Hüsyein Avni Coş, sivil toplum kuruluşlarının milletin bir sorununa bu kadar duyarlı olmasının memnuniyet verici olduğunu kaydetti. Üreticiler adına göletin yapımında emeği geçenlere teşekkür eden Vali Coş, “Bu gölet üretici ve tüccarın malzemesi olan ürünü için birlikte neler yapabileceğini gösterdi. Bugüne kadar boşa akan suların, İl Özel İdaresi, Ege İhracatçı Birlikleri ve Aydın Ticaret Borsası işbirliğinde sulama göletinde toplanması konusunda gösterilen işbirliği çok doğru bir modeldir. Bu birlik ve beraberlik sayesinde Aydın’ın çözülemeyecek sorunu yoktur” dedi.

‘KURU İNCİRDEN 70 BİN KİŞİ GEÇİNİYOR’

Türkiye’nin kuru incir ihracatından yıllık170-180 milyon dolar döviz girdisi elde ettiğini belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Menaşe Gabay, “Üreticisi, işçisi, işletme ve firma çalışanı ile 70 bin civarında insan kuru incirden gelir elde ediyor ve geçimini sağlıyor. Birliğimizin maddi imkanları çerçevesinde, Valiliğimizin geçtiğimiz yıl başlattığı kampanya kapsamında 4 gölete 400 bin TL ile katkıda bulunduk. Bu gölet ve bunu takip edecek olanların kurak yıllarda başta incir olmak üzere Aydınımızın tarımsal ürün üretimine ve üreticilerine destek olacağını ümit ediyoruz. Kuru incirimize olan vefa borcumuzu ödemek için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

BOZKÖY GÖLETİ 4 BİN 500 DÖNÜM ALANI SULAYACAK

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Aydın İl Özel İdaresi ve Aydın Ticaret Borsası’nın işbirliğinde yaklaşık 140 bin TL’ye mal edilen Bozköy Göleti’ne Ege Kuru Meyve Mamulleri İhracatçıları Birliği 100 bin TL katkı sağladı. Yaklaşık 4 bin dekar incir ve 350 dekar sebze bahçesini sulama kapasitesine sahip olan Bozköy Göleti 75 bin metreküp su haznesine sahip. Bu sulama sezonunda beş kez dolacak olan Bozköy Göleti 375 bin metreküp suyu depolayıp, bitkilere can verecek

Törende konuşmaların ardından Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Menaşe Gabay, Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş’a teşekkür plaketi verildi.

AYDIN’DA KURAKLIK ÖNELMELERİ HAZIR
AYDIN’DA KURAKLIK ÖNELMELERİ HAZIR
AYDIN’DA KURAKLIK ÖNELMELERİ HAZIR
İHA
Yayın Tarihi : 6 Mart 2010 Cumartesi 11:07:02
Güncelleme :6 Mart 2010 Cumartesi 11:10:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?