20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

Kuşadası marka kent oluyor

KUŞADASI MARKA KENT OLUYOR

Kuşadası’nın tanıtımı ve marka kent haline getirilmesi için Kuşadası Belediyesi tarafından başlatılan çalışmaların ilk aşaması tamamlandı.

Türkiye’de bir belediye tarafından ilk kez gerçekleştirilen çalışma çerçevesinde İnteg-Ra İletişim firmasının hazırladığı envanter çalışması, bir sunum haline getirilerek Korumar Otel’de düzenlenen toplantıda turizmcilerin bilgisine sunuldu.

Marka kent çalışmalarının ilki olan envanter çalışmalarının tamamlanması nedeniyle düzenlenen toplantıya; turizmciler, seyahat acenteleri ile otellerin sahip ve yöneticilerinin yanı sıra Aydın İl Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Adnan Menderes Üniversitesi Kuşadası Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Osman Çolakoğlu, Kuşadası Liman Başkanı Yaşar Karabacak, Kuşadası Limanı’nı işleten Egeporst firmasının genel Müdürü Aziz Güngör, Kuşadası Setur Marina Müdürü Çağlar Altuntaş, Kuşadası Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı ve Belediye Meclisi Üyesi Halit Şakar ile Kuşadası Belediye Meclisi Üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, belediye yönetimi olarak Kuşadası’nın tanıtımıyla ilgili bugüne kadar yapılmayan bilimsel bir çalışma başlattıklarını ve atılan adımı turizmcilere göstermek amacında olduklarını söyledi. Her kesimin bir araya gelerek Kuşadası’nın imajı, tanıtımı ve problemlerinin çözümü konusunda çaba göstermesi gerektiğinin altını çizen Başkan Altungün: “Bugüne kadar bu konularda ciddi adımlar atılmadı. Bugün en azından yol ayrımındayız. Kuşadası turizmde iddiasını devam ettirmek istiyorsa daha iyi yatırımcıları ilçemize getirmeliyiz. Turizmde iddiamızı devam ettirmek ve rakiplerimizle baş edebilmek için tanıtım konularında daha profesyonelce hareket etmeliyiz. Turizm, rekabetin en acımasız olduğu sektörlerden biri. Biz rakiplerimizle mücadele etmek için ne yapmak istediğimizi net olarak ortaya koymalıyız. Geçen kış Kuşadası uluslararası fuarlarda birebir tanıtıldı. Bu konuda Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen ve Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş’a teşekkür ediyorum. Doğru proje ile hedefe yürümek zorunda olduğumuz için, geçen mayıs ayında marka kent çalışmaları konusunda tecrübesine ve uzmanlığına inandığımız bir firma ile anlaştık. Beş aydır çalışan firma, envanter çalışmalarını tamamladı. Bugün sonuçları turizmcilerimize aktaracak. Biz bu şehri koruyup, kollamak ve net kimliğimizi savunmak zorundayız” dedi.

Dört aşamalı çalışmaların ilk aşaması olan envanter çalışmalarının tamamlandığına dikkati çeken Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, 2011 yılı sonuna kadar dört ayağın da sona ereceğini kaydederek, sözlerine şöyle devam etti: “Çalışmalar sona erdiğinde, Kuşadası tanıtımının hangi strateji ile olması gerektiği netleşecek. Bilimsel, akademik, araştırmacı bir yol izleyeceğiz. İkinci aşamayı ise algı çalışmaları oluşturuyor. Kuşadası’nın Türkiye’de ve dünyada nasıl algılandığı incelecek. Çalışmalarının üçüncüsü aşamasında marka çalışmaları, son aşamasında ise kurumsal kimlik çalışmaları yapılacak. Herkes konuşuyor, biz konuşmanın ötesine gideceğiz. Kuşadası’nın marka kent olması için kurum kimliği büyük önem taşıyor. Otellerle, restorantlarla, cafelerle, barlarla ortak bir kimlik oluşturmalıyız. Seçim öncesi 3 milyon turist hedefini açıkladığımızda bazıları tebessüm etmişti. Aslında haklılardı. 1 milyon ile 3 milyon arasında çok fark vardı. Bunu başarmak kolay değil. Liman sorununu hukuk çözecek. Sorun çözülünce gemi sayısı ikiye katlanacak. Dolayısıyla liman girdisi de çoğalacak. Bir milyon 300 bin gemi turisti ile 700 bin konaklama girdisiyle kısa zamanda 2 milyon turist hedefimize zaten ulaşacağız. Bekleyen ciddi yatırımlar var. Hedef çok uzun vadeliyse bunları yapmak sorundayız. Kuşadası binlerce yıl önce bile liman kentiydi. Turist arttıracak doğru projeyle hedefe yürümek zorundayız. Bunu da el ele vererek yapmalıyız. Gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederim.”

Toplantıda Kuşadası’nın marka kenti olması için yapılan çalışmaların ilki olan envanter çalışmalarını anlatan İnteg-Ra İletişim şirketinin Genel Koordinatörü Gönen Orhan, marka kenti olmanın uzun ince bir yol olduğunu vurgulayarak, planladıkları yolun ilkinin arkeoloji ve kültürel miras, ikincisinin doğal miras, üçüncüsünün turizm, dördüncünün ise ekonomi olduğunu ve çalışmalarını bu doğrultuda yoğunlaştırdıklarını ifade etti. Envanter çalışmalarının sonuç raporunun sunumunu yapan Gönen Orhan, Kuşadası’nın güçlü ve zayıf yanlarının yanı sıra fırsatları ve tehditleri de anlattı. Kuşadası Belediyesi öncülüğünde Kuşadası Tanıtma Vakfı (KUTAV) veya Kent Konseyi bünyesinde, çalışmaları yürütecek bir sekretarya oluşturulmasını öneren Gönen Orhan, “Bu çalışma kapsamında; iletişim hattına neyi taşıyabiliriz, elimizde ne var onu hallettik. Bundan sonra algıya bakacağız. Arkasından marka kent ve kurumsal çalışma ile amacımıza ulaşacağız” diye konuştu.

Toplantı sonunda öneride bulunan Kuşadası Setur Marina Müdürü Çağlar Altuntaş, Kuşadası’nın ilk yat limanı olduğunu, bunun slogan olarak kullanılabileceğini, denizcilikle ilgili Kuşadası’nda birçok şey yapılabileceğini söyledi. Deniz turizminin limanla sınırlı kalmaması gerektiğini söyleyen Altuntaş, yat fuarları, su altı milli park projesi ve yat yarışlarının da Kuşadası tanıtımı için kullanılabileceğini ifade etti.

KUŞADASI MARKA KENT OLUYOR
KUŞADASI MARKA KENT OLUYOR
KUŞADASI MARKA KENT OLUYOR
KUŞADASI MARKA KENT OLUYOR
KUŞADASI MARKA KENT OLUYOR
KUŞADASI MARKA KENT OLUYOR
İHA
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2010 Çarşamba 11:40:04
Güncelleme :29 Eylül 2010 Çarşamba 11:45:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?