20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

Kuşadası'nda turist krizi

Kuşadası'nda, İrlandalı ve Bulgar iki ayrı turist grubu kaldıkları otellerden dışarı atıldı. İrlandalı turistler bir başka otele yerleştirilirken kimsenin sahip çıkmadığı Bulgar turistler sahil bandı üzerinde bir parka yerleşti. 

Bulgar turizm acentesi Veri Tur'un Türkiye'deki partneri Alin Turizm ile birlikte organize ettiği tur sonunda Sofya'dan otobüsle Kuşadası'na gelen 160 Bulgar turist daha önce yapılan anlaşma gereği bir otele getirildi. Otel, turistlerin parasının Bulgar Veri Tur tarafından ödenmediğini gerekçe göstererek turistleri otele almak istemedi. Alin Turizm'in araya girmesiyle turistleri lobiye sokan ancak odalarına yerleştirmeyen otel yetkilileri, paranın ödenmesi için 5 saat süre tanıdı. Bu süre zarfında da
para ödenmeyince turistler otelden dışarı çıkarıldı. Tur kapsamında Kuşadası'na gelen 20 turist kendi ceplerinden para ödeyerek odalarına yerleşirken otelden atılan 140 turiste başka bir otelde bulunamayınca turistler Kuşadası sahil bandı üzerindeki Şehit Ahmet Şengülen Parkı'na yerleşti. Kuşadası'nda otelden atılıp parkta yerlerde ve bankların üzerinde yatan 140 Bulgar turistle ilgili sorunun çözülmesi için çalışmalar başlatıldı. 

Bulgar Tur Operatörü Veri Tur'un Türkiye'deki partneri Alin Turizm, Bulgaristan Konsolosluğu kanalıyla devreye girdi. Aynı Bulgar Acentesi'nin Kuşadası'ndaki iki turistik tesislerde de müşterileri bulunduğu ve bu gruplarla ilgili de firmalara para ödemediği ortaya çıktı. Bulgar acentesinin 120 Euro tutarındaki ödemenin sadece 20 Euro'luk kapora kısmını ödediği kalan 100 bin Euro ile ilgili yapılan tüm girişimlere rağmen bir sonuç alınamadığı kaydedildi. 

Kuşadası Otelciler Derneği Başkanı da olan Tusan Otel'in sahibi Gürhan Hurda, turistlerin otelden atılmalarının söz konusu olmadığını ileri sürerek, "Bulgar acente ile anlaşma yaptık. Kaparo gönderdiler. Kalan parayı ise gelen turist kafilesini taşıyan otobüsle göndereceklerini söylediler. Ancak, turistler geldiği halde para gelmedi. Acenteye süre tanıdık buna rağmen parayı tarafımıza iletmediler. Biz de böyle bir uygulamaya gitmek zorunda kaldık" dedi. 

TURİSTLER İCRALIK OTELDEN DIŞARI ATILDI
Kuşadası'nda bir başka otelde de turizm skandalı meydana geldi. Huzurlu bir tatil geçirme umuduyla Kuşadası'na gelen çoğu İrlandalı 60 turist karşılarında icra memurları ve polisleri görünce neye uğradıklarını şaşırdı. İşletmecinin kira parasını ödememesi üzerine haciz işlemi yapılan oteldeki turistler dışarı atıldı. 

Kuşadası'nda kaldıkları otelin mal sahibi ile kiracı arasındaki anlaşmazlıkta olan turiste oldu. Tatil amacıyla Kuşadası'na gelen turistler kendilerini bir anda sokakta buldu. Turistler ne yapacaklarını şaşırdı. İrlandalı 60 turist, görevlilerle tartıştı. Tüm personeli dışarı çıkarılan otelde yalnız kalan turistler, dolaplardaki tüm içkileri içip sakinleşmeye çalıştı. 

Kuşadası'nda Nadire Ş.'ye ait otele haciz geldi. İşletmeci Ziya K.'nin 2007-2008 dönemine ait kira borcunu ödemediği gerekçesiyle avukatları aracılığıyla icra kararı aldıran Nadire Ş., otelde haciz işlemi başlattı. İcra memurları ve polisle birlikte otele gelen mal sahibi Nadire Ş., kiracısından bir kez daha borcunu istedi. Ancak, 'para bulmaya gidiyorum' diyerek ortadan kaybolan işletmeci yaklaşık 3 saat boyunca dönmedi. Bunun üzerine haciz işlemleri başladı. Önce 12 otel personeli dışarı çıkarıldı. 

Daha sonra turistlerden odalardaki eşyalarını toplamaları ve oteli terk etmeleri istendi. Bir anda neye uğradığını şaşıran turistler, valizlerini toplayıp serinleme hayalleriyle geldikleri otelin havuzunun başında toplandı. İrlandalı 60 turist işlemleri sürerken personelin bulunmadığı ve yalnız kaldıkları otelde ne yapacaklarını tartıştı.
TÜRSAB Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Bülent İlbahar ile turistlerin bağlı bulunduğu acentenin devreye girmesiyle turistler Yavansu Mahallesi'nde Yonca Apart'a yerleştirildi. 

Bu arada işletmecinin toplam 100 bin YTL`lik borcuna karşılık oteldeki tüm elektronik aletler ve beyaz eşyalar haczedilip kamyona yüklenerek götürüldü.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2008 Salı 21:21:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?