20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

Kuva-yı Milliye Müzesi açıldı

Sultan Abdülhamid Han tarafından 1906-1909 yıllarında yaptırılan daha sonra 1919-1979 yılları arasında Çine Askerlik Şubesi olarak hizmet veren bina, Kuva-yı Milliye Müzesi olarak restore edilerek hizmete açıldı.

Kurtuluş Savaşı'nda Aydın'da Yunanlıların işgaline karşı 57. Tümen Komutanı Albay Şefik Aker ve Yörük Ali Efe tarafından önemli kararların alındığı binanın açılışına Yörük Ali Efe'nin torunları Uşak Valisi Kayhan Kavas, Şahika Erginer, Albay Şefik Aker'in torunu emekli Tuğamiral Özmen Erkmen, Aydın Valisi Mustafa Malay ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılışta konuşan Çine Belediye Başkanı Osman Aydın, Kuva-yı Milliye Müzesi'nin açılışı esnasında Ortaca eski Kaymakamı Uşak Valisi Yörük Ali Efe'nin torunu Kayhan Kavas'ın ve Aydın İl Özel İdaresi'nin büyük katkıları olduğunu belirtti. Açılışta duygulu anlar yaşayan Uşak Valisi ve Yörük Ali Efe'nin torunu Kayhan Kavas da, müzenin açılışında emeği geçen herkese teşekkür etti.

26 Kasım 2005 tarihinde Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından Çine Belediyesi'ne tahsis edilen, 27 Haziran 2006 da Çine Belediyesi tarafından restorasyonu başlayan ve 6 Haziran 2008 tarihinde tamamlanan Kuva-yı Milliye Müzesi'nin içinde Yörük Ali Efe ve Albay Şefik Aker'in heykelleri bulunuyor. Kurtuluş Savaşı öncesi Aydın'da savaşa katılmak için Muğla'dan Çine'ye giden vatandaşların da toplanma merkezi olarak bilinen karargahta, Güney Cephesinin Yunan işgalinden kurtuluşunun planları yapıldı.

Açılışta Kuva-yı Milliye Müzesi'nin restorasyonunda emeği geçenlere plaket verildi. Restorasyonu gerçekleştiren Muğlalı mimar Ertuğrul Aladağ'a plaketini Uşak Valisi Kayhan Kavas verdi.

Kuva-yı Milliye Müzesi'nin açılışından sonra Belediye Kültür Merkezi salonunda "Kurtuluş Savaşı ve Çine" konulu bir panel düzenlendi. Panelin 2. oturumunda oturum başkanlığını Muğla Üniversitesi'nden Prof.Dr. Adnan Diler yaparken, konuşmacı olarak katılan Yar.Doç.Dr. Bayram Akça (Milli Mücadele Sivil Direnişinde Çine-Muğla ilişkileri), Gazeteci Yazar Ünal Türkeş de (Yörük Ali Efe'nin Muğla Ziyaretleri ve Faaliyetleri) konusunda bilgi verdiler.

.
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2008 Çarşamba 18:40:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?