30
Mayıs
2024
Perşembe
AYDIN

Kuva-yı Milliye'nin kuruluşu kutlanacak

Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka Kuva-yı Milliye’nin kuruluşunun 90. yılı nedeniyle Aydın’da düzenlenecek etkinlikler hakkında bilgi verdi.


11 Kasım 2008 tarihinde Aydın, İzmir, Afyon, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Uşak ve Manisa Valilikleri temsilcileri, bilim adamları ile İl Kültür ve Turizm Müdürlerinin katılımıyla konuyla ilgili toplantı yapıldığının altını çizen Nuri Aktakka “2009 yılında yurt sathında Milli Mücadelenin örgütlenişinin 90. yılı sebebi ile yapılacak etkinliklerle ilgili bir toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantıda alınan kararlar neticesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ve üniversiteler işbirliğinde ‘İl Koordinasyon Komitesi’ oluşturuldu. Komitenin yapılan ilk toplantısında etkinliklerle ilgili olarak bilim kurulu ve yürütme kurulu oluşturuldu. Konu ile ilgili olarak Aydın’da düzenlenecek olan etkinlikler planlandı. Bu etkinliklerin ilki olarak Köşk Karatepe Şehitliğinde 23 Şubat 2009 tarihinde saat 14:00’de Karatepe Şehitlerini Anma Günü düzenlenecek” dedi.


Aydın’da Kuva-yı Milliye’nin kuruluşunun 90. yılı sebebi ile 2009 yılı içerisinde yapılacak olan diğer etkinlikler hakkında da bilgiler veren Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka “Etkinliklerimiz arasında 2009 yılında 15-16 Mayıs tarihleri arasında düşman işgalinden ilk kurtulan şehrin Aydın olması sebebi ile Kuva-yı Milliye panelinin düzenlenmesi, Gözpınarı ve Kanlıbahçe şehitliklerinin düzenlenmesi, Durmuş Ali Efe’nin mezarının düzenlenmesi, Olayların geçtiği tarihlerde şehitliklerde törenlerin düzenlenmesi, Şehitliklerin ve Milli Mücadelede olayların geçtiği yerlerin tespiti, düzenlenmesi ve üzerlerine tanıtıcı levhaların asılması, Efelerin eşyalarının ve konu ile ilgili diğer malzemelerin, dokümanların Çine Kuva-yı Milliye Müzesinde toplanıp sergilenmesi, Aydın’da Kuva-yı Milliye ve Milli Mücadele konulu eserlerinin sahiplerinin plaketle ödüllendirilmesi, Kuva-yı Milliye konulu belgesel hazırlanması, Okullarda Kuva-yı Milliye köşelerinin oluşturulması, resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarının düzenlenmesi, Aydın’da Kuva-yı Milliye ile ilgili tüm belgelerin toplandığı Uluslararası anlamda geçerli olabilecek bir tez çalışmasının Adnan Menderes Üniversitesi’nde görevli bilim adamaları tarafından yapılmasının sağlanması bulunuyor” sözlerine yer verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2009 Cuma 16:43:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?