30
Mayıs
2024
Perşembe
AYDIN

Leylekleri ile ünlü Avşar Köyü'nde doğa dersi

Leylekleriyle ünlü Milas'ın Avşar Köyü'ndeki ilköğretim okulu öğrencilerine kış sezonu boyunca doğa ve çevre eğitimi verilecek.

Öğrencileri doğa ve çevre konusunda eğitecek olan Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğan Sevenler Derneği(EKODOSD) eğitmenleri ayrıca riskli yerlere yuva yapan leylekleri de bu tehlikelerden kurtarmak için başlatılan projenin son ayağını oluşturan yapay leylek platformlarının da dikimini gerçekleştirecek.


Söke'nin komşu ilçesi Milas'a bağlı Avşar Köyü genellikle tarımcılıkla geçimini sağlayan ve bölgedeki birçok önemli turizm merkezlerine yakınlığıyla bilinen, yanı başında önemli sulak alanlar olan ve antik Myus kentiyle yan yana olmasına rağmen bu konumundan turizm gelirleri bakımından pek yararlanamayan bir köy. EKODOSd Başkanı Bahattin Sürücü, bu çerçevede yerel kalkınmaya katkı sağlayan ve kitle turizmine alternatif bir turizm modeline örnek olarak, Avşar Köyü'nün de bu olanaklardan faydalanması gerektiğine inandıklarını belirterek, "Köye yakın bu doğal alanlara, antik yerleşim yerlerine ve köydeki leyleklere yapılacak gezilerle köy halkı ve bölgeye gelen ziyaretçiler bir araya gelecektir.

Böylece köy halkının dikkatini sayıları gittikçe azalan leyleklere çekmeyi ve bölgelerinde leyleklere ev sahipliği yaparak ilgi ve turist çekebileceklerini göstermek istiyoruz. Unutmayalım ki, dünyanın birçok ülkesinden gelen insanlar, leylekleri sadece belgesellerden tanıyor ve tatil için geldikleri Türkiye'de leylekleri izlemekten keyif duyuyorlar. Avşar Köy Muhtarlığı'nın önderliğinde, burada yaşayanlardan bir gönüllü grubu oluşturarak leyleklerin hareketleri izlenmesini sağlamak istiyoruz.

Yüzlerce yıldır birlikte yaşadıkları leylekleri bundan böyle daha farklı bir gözle izlemelerini ve leyleklerin köylerine getireceği maddi manevi zenginliklerden, sosyal ilişkilerden, köyün tanıtımından yarar sağlayıp mutlu olacaklarına inanıyoruz" dedi

İha
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2007 Salı 19:47:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?