20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

Mahmut Esat Bozkurt anıldı

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Adalet bakanı olan ve Medeni Kanunu'nun mimarı olarak bilinen Kuşadalı Mahmut Esat Bozkurt mezarı başında anıldı. Aydın Barosu tarafından düzenlenen anma töreni, Bozkurt'un Kuşadası-Selçuk arasındaki Arvalya Mevkii'nde bulunan mezarı başında gerçekleşti. 

Törene Aydın Baro Başkanı Sümer Germen, Mahmut Esat Bozkurt'un kazı Gün Tekand ve torunları Prof. Dr. Gül Güner ve Mahmut Esat Bozkurt ile Aydın Barosu'na üye avukatlar katıldı. Anma töreninde konuşan Aydın Barosu Başkanı Avukat Sümer Germen, Mahmut Esat Bozkurt'un Cumhuriyet'in ilanından sonra Türkiye'nin Laik, çağdaş hukuk devletinin temelinin atılmasında büyük çabaları bulunduğunu belirterek, daha sonra gerçekleştirilen devrimler ile demokrasinin hakim olduğu devlet yapısının kurulmasında da önemli katkılar sağladığına dikkati çekti.Germen, “Atatürk döneminin ilk adalet bakanı olan Mahmut Esat, bakanlığı döneminde başta medeni yasa olmak üzere, ceza yasası, borçlar kanunu ve ticaret kanunu gibi sosyal hayatın temeli olan yasaların hazırlanmasında görev almıştır. Bozkurt'un görev yaptığı dönemde çıkarılan yasalar ve o dönemde yapılan devrimler Türkiye Cumhuriyetinin laik, çağdaş bir hukuk devleti olmasını sağlamıştır.1926'da çıkarılan ve 2002 yılında yenilenen medeni yasa ile bir günde ortaçağ kültüründen, modern çağa geçiş yapılmıştır. Birey ve yurttaş olma bilinci ile özgür bir ulus olma yolunda temel adımlar atılmıştır. Kadınlar için özgür kararları ile evlenebilme, boşanabilme, mecliste eşit haklara sahip olma gibi haklar getirilmiştir ”dedi. 

Aydın Baro Başkanı Sümer Germen, 82 yıl önce kabul edilen medeni yasanın gerekçesinde yer alan ve yasaların dine dayanmamasını anlatan sözleri de anımsatarak “Türban tartışmaları altında laiklik ile ilgili sorunların yaşandığı günlerde Atatürk ve Türkiye Cumhuriyetini kurmada emeği geçenleri unutmak mümkün değildir”dedi. Mahmut Esat Bozkurt'u anma töreni saygı duruşu ve Bozkurt'un mezarına çiçeklerin konmasıyla sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2008 Perşembe 15:53:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?