30
Mayıs
2024
Perşembe
AYDIN

Malay'dan genç kalmanın sırları

Aydın Valisi Mustafa Malay, genç ve dinamik bir hayat için vatandaşların hiç olmazsa haftanın birkaç saatini toprakla iç içe yaşamalarını tavsiye etti. Toprakla uğraşan kişilerin yaşı ilerlemesine rağmen, genç ve dinamik kaldığını belirten Vali Malay, günün yorgunluk ve stresini bahçesinde yetiştirdiği sebze ve meyvelerle gideriyor. 

Çiftçi bir aileden geldiğini ve çok zor şartlarda eğitimini sürdürdüğünü belirten Aydın Valisi Mustafa Malay, emekli olduktan sonra tamamen çiftçiliğe yöneleceğini ve örnek bahçeler yetiştirmeyi arzuladığını söyledi. Toprakla iç içe yaşamaktan ve bir şeyler üretmekten büyük keyif aldığını belirten Vali Malay, Aydın Vali Konağı'nın bahçesindeki yaklaşık 4 dönüm arazide domatesten patlıcana, biberden salatalık ve maydanoza kadar her şeyi kendi eliyle yetiştiriyor. Toprağa ve çiftçiliğe olan hobisi sayesinde kendisiyle birlikte konakta yaşayan diğer görevlilerin de doğal beslenmesini sağlayan Vali Mustafa Malay, toprakla uğraşan ve doğal gıdalarla beslenen kişilerin daha dirençli olduğunu belirtti. 

Her gün sabah erkenden kalkıp mesaiye başlamadan önce bahçesinde yetiştirdiği sebze ve meyvelerin bakımını yapan ve toprak belleyen Vali Malay, bu sayede hem sabah sporunu aksatmamış hem de üretim yapmış oluyor. 59 yaşına basmasına rağmen memurların ve gazetecilerin kendisine yetişmekte güçlük çektiği Aydın Valisi Mustafa Malay, sağlığına doğal beslenme ile birlikte toprakla iç içe yaşamaya borçlu olduğunu kaydetti.
Beton yapılaşmanın artması ve insanların topraktan uzaklaşmasına paralel olarak sağlık sorunlarının da arttığını ifade eden Malay "Eskiden insanlarımız yaşı ilerlemesine rağmen sağlam olur ve ölünceye kadar çalışırdı. Tarımda bilinçsiz ilaç kullanımı ve şehircilik anlayışının çok katlı beton binalardan ibaret zannedilmesi ile birlikte insanlarımız yavaş yavaş sağlıklarını kaybetmeye ve genç yaşta ihtiyarlaşmaya başladılar. Erken yaşlanmanın en önemli nedeni doğallıktan uzak yaşamaktır. Uzun yaşayan insanlara bakarsanız çoğunun toprakla iç içe doğal yaşadığını görürsünüz. Ben de imkanlarım ölçüsünde doğal yaşamayı tercih ediyorum. Bu nedenle daha önceki görev yerlerimde olduğu gibi Aydın'da da göreve başlar başlamaz kendime bel ve çapa edindim. Her gün sabah güneş doğmadan önce kalkıp konutun bahçesine diktiğim sebze ve meyvelerin bakımını yapıyorum. Yetiştirdiğim ürünler kendimle birlikte konutta görev yapan herkese yetiyor. Toprak sevgim sayesinde hem spor yapmış, hem doğal beslenmiş hem de ekonomiye katkı sağlamış oluyoruz. Şimdiden küçük bir yer satın aldım. Emekli olunca içerisinde her türlü sebze ve meyvenin bulunduğu bir bahçe oluşturup çiftçilik yapacağım" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2006 Pazartesi 12:13:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?