30
Mayıs
2024
Perşembe
AYDIN

Meandros Evi'nde havza toplantısı

Festivalle birlikte lansman dönemini kapatan Meandros projesinde artık yeni bir aşamaya gelinerek, ÇEKÜL Meandros Evi arama toplantıları başladı.


Büyük Menderes Deltası’nda ortak geçmişi ve ortak kaderi paylaşmış kentlerin-köylerin, organik ve kültürel birlikteliğini öne çıkaran bir bölge stratejisi olarak Kasım 2007 tarihinde gündeme gelen “Uygarlıklar Deltası Meandros” projesi kapsamında geçtiğimiz dokuz ay boyunca gönüllülerin yürüttüğü bağımsız bir kampanyayla "farkındalık" yaratmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirilmişti. Hızlı ve dinamik hareket edebilmek için kurumsallaşmaktan özellikle kaçınılan bu sürecin sonunda, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen'in çabalarıyla, Meandros projesi Türkiye’nin bütün coğrafyalarında “odaklanmaya” yol gösterecek bir proje olarak gündeme gelmeyi başarırken, önümüzdeki zor ve uzun yolculuk için gerekli olan sinerjiyi kazandı.


Güllübahçe-Priene'de 25 Temmuz'da açılan ÇEKÜL Meandros Evi ile birlikte artık kurumsallaşma aşamasına gelinen Meandros projesinde yol haritasını birlikte oluşturmak, başlıkları öne çıkan projelerin ayrıntılarını geliştirmek amacıyla bölgedeki sivil toplum kuruluşlarıyla arama toplantılarına başlanıldı.


Ağustos, Eylül ve Ekim ayları boyunca bir yandan ÇEKÜL Vakfı'nın öncülüğünde ülkemizdeki çeşitli kurumlarla ve üniversitelerle "Köyler Yaşamalıdır", "Herkese 7 Ağaç", ve "Kendini Koruyan Kentler" gibi farklı projelerin teknik altyapıları hazırlanırken, bir yandan da bu projelere yerelde destek verebilecek sivil toplum kuruluşlarına bilgi aktarımı sağlanacak, eleştiri ve öneriler birlikte tartışılacak. Bu bağlamda Söke, Didim ve Kuşadası'ndaki çeşitli Karadeniz derneklerinin yöneticileriyle ve ardından Söke ve Didim Rotary Kulüplerinin yöneticileriyle Meandros Evi'nde toplantılar gerçekleştirildi. Söke'deki basın kuruluşları ve gazetecilerin katılımıyla sürdürülen ÇEKÜL Meandros Evi Arama Toplantıları'na bölgedeki tüm kuruluşlar belirli bir sıra gözedilmeden davet edilecek.


MEANDROS EVİ’NDE HAVZA TOPLANTISI
Bu arada, Ege Bölgesi ve yakın çevredeki ÇEKÜL temsilcileri 22 Ağustos Cuma günü saat 18:00'de Meandros Evi'nde biraraya gelecek. Meandros projesi hakkında bilgi paylaşımının yapılacağı toplantıya yıllarını Birgi'ye adamış bir koruma gönüllüsü olan ÇEKÜL Küçük Menderes Havza Koordinatörü Emin Başaranbilek, "Birgi Evleri Restorasyonları ve Küçük Menderes Havzası Koruma ve Yaşatma Çalışmaları" hakkındaki sunumuyla katılacak. Meandros Projesi Sekteri Başak Makacı, ÇEKÜL Meandros Evi'nin bu ilk havza toplantısına Emin Başaranbilek'in konuşmacı olarak davet edilmesinin Meandros gönüllüleri için özel bir anlamı bulunduğunu belirterek, “ Çünkü Meandros projesine komşu havzadaki deneyimleriyle katkıda bulunmakta olan Emin Başaranbilek, yolun başındaki Meandros gönüllülerine bu zor yolculukta 'ağabeylik' yapmaktadır “ dedi.


Emin Başarabilek'in öncülüğünde gerçekleştirilen çalışmalarla koruma literatürüne “Birgi Olayı” olarak geçen ve kısa sürede yayılan koruma hareketi sonucunda Küçük Menderes Havzası’nda “havza boyutunda koruma”nın temellerinin atıldığını kaydeden Kamacı, “ Bu devinim tek bir evden, ÇEKÜL Çevre Kültür Evi’nden meydanlara taşmış ve giderek Ödemiş, Bademli, Konaklı, Ovakent, Gölcük, Bozdağ gibi yerleşim yerlerine, yani Küçük Menderes Havzası’na yayılmıştır. Birgi’deki özverili, kendi aralarında bir iç disiplini olan ÇEKÜL gönüllülerinin çabalarıyla, Birgi ve çevre yerleşmelerde, tüm Küçük Menderes Havzası’nda çevre ve kültür gündemi oluşmuştur. Birgi'nin “Korumanın Beylik Merkezi”ne dönüştüğü çalışmalarının sonucunda tüm havza kentlerine umut aşılanmıştır. Birgi’de geliştirilen örnek, Aydın Dağları’ndan Bozdağlara, Selçuk’tan Kiraz’a uzanan Küçük Menderes Havzasında tarih boyunca oluşan kültürel sürekliliğin ve görkemli doğal zenginliklerin korunması ve tanıtılması çabalarını harekete geçirmiştir. Koruma bilgiden bilince, bilinçten örgütlü davranışa kadar uzanan ince, çetrefilli bir yoldur. Koruma eylem gerektiren bir iştir. Yaşamın gerekli kıldığı tüm bilimleri ve disiplinleri, kültürü ve sanatı içinde toplayan bir davranış biçimidir. Eğer eleştirdiğimiz konuların ucundan tutmaz, sadece yakınmakla yetinirsek, kendiyle geçimsiz insanlara dönüşürüz. Birgi Olayı, bunun en somut örneğidir. Gelin, ÇEKÜL Vakfı'nın havza boyutunda koruma stratejileriyle yola çıkan Meandros projesini daha iyi anlamak ve benzer bir projeye yıllarını adamış bir üstadın deneyimlerini paylaşmak için 22 Ağustos Cuma günü saat:18.00'de ÇEKÜL Meandros Evi'nde buluşalım “ diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2008 Çarşamba 13:42:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?