20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

Meclisten Jeotermal atılımı

Konut ısıtmasında jeotermal enerji veya doğalgazın mı kullanılacağı tartışmalarının devam ettiği Aydın’da, bu konuda önemli bir atılım yapan Aydın İl Genel Meclisi, Aydın’ın geleceği için jeotermal enerjinin önemini araştırma kararı aldı.


Aydın İl Genel Meclisi’nin Ağustos ayı olağan oturumunda 8 İl Genel Meclisi üyesinin imzasıyla verilen yazılı önergeyi görüşen meclis üyeleri, Aydın’ın geleceği için jeotermal enerji veya doğalgazdan hangisinin tercih edilmesi gerektiğini tartıştı.


İl Genel Meclisi üyeleri İsmail Hakkı Eser, Mustafa Baştuğ, Ünal Sarıoğlu, Semra Konaklı, Ahmet Akşit, Cavit Ancin ve M. Hikmet Acar imzasıyla hazırlanan yazılı önergede; “Mevcut ısıtma sistemleri ile Aydın’da hava kirliliğinin ön sıralardaki sorunlar arasında yer almaktadır. Son günlerde sivil toplum kuruluşları arasında Aydın ilinin ısınması doğal gazla mı yoksa jeotermal ile mi yapılmalıdır, tartışmaları yapılmaktadır. Bu konuda İl Genel Meclislerine gerekli ekonomik ve teknik analizleri yapma görevi verilmiştir. Meclisimizin Aydın ili ısınma sorunu ile ilgili gerekli araştırmayı yapmasını öneriyoruz” ifadelerine yer verildi.


Konuyla ilgili olarak söz alan ve önergede imzası bulunan meclis üyelerinden Mustafa Baştuğ, “Türkiye'deki jeotermal kaynakların yüzde 70'inin bulunduğu Aydın'ın, bir türlü jeotermalden faydalanamamış olmasını büyük bir eksiklik ve şansızlık olduğunu düşünüyoruz. Aydın'ın konut ısıtılmasında hem ekonomik olması, hem güvenli olması, hem de öz kaynağımız olması nedeniyle jeotermalin kullanılması gerektiğine inanıyoruz. Yenilenebilir Enerji Yasası'nın 7. maddesinde de yerel yönetimlere jeotermalin öncelikli olarak kullanılması görevi verilmiştir” dedi.


Aydın’ın geleceği içinde jeotermal kaynakların bir an önce harekete geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Baştuğ, “Türkiye’nin en zengin jeotermal kaynakları sahip ili olan Aydın’da konutların ısıtılması, çevrenin korunması, organize seracılık bölgelerinin oluşturulması ve elektrik enerjisi elde edilmesi gibi birçok nedenlerle, yıllardır atıl duran bu kaynaklarımız bir an önce harekete geçirilmelidir. Bu kaynakların değerlendirilmesi hem ilimiz hem de ülke ekonomisi için de ayrıca önemlidir. Elimizde bu kadar çok ve çevreci bir kaynak varken, ülkemizde üretilen katma değer yabancılara akıyor. Bizce jeotermalin Aydın için önemi bir an önce araştırılmalı ve araştırmaların ardından gerekirse şirket kurularak çalışmaların devamı sağlanmalıdır” diye konuştu.


Konu hakkındaki görüşlerin ifade edilmesinin ardından yapılan oylamada; jeotermal enerji kaynakları ve bu kaynakların değerlendirilmesi konusunda İl Genel Meclisi’nin yapacağı çalışmaların belirlenmesi hususu oybirliği ile Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi.

İha
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2009 Cuma 18:37:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?