19
Mayıs
2024
Pazar
AYDIN

Milletvekili'nden su uyarısı

AK Parti Aydın Milletvekili ve Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) üyesi Semiha Öyüş, önümüzdeki 50 yılda suyun petrol kadar öneme haiz olacağını belirterek, okullarda öğrencilere çevre eğitimi ile birlikte suyun doğru kullanımının öğretilmesi gerektiğini söyledi. 

Tarımda gereğinden fazla su kullanımının beklenilenin aksine verim ve kalite kaybına, hastalıklara sebep olduğunu ve topraktaki tuzluluk oranını yükselttiğini, muslukların sürekli açık bırakılması nedeniyle su israfının yanında vatandaşların daha fazla su faturası ödemek zorunda kaldıklarını belirten Öyüş, "Dünya kriterine göre kişi başına düşen su fakirliği bin metreküp, su azlığı ise 2 bin metreküptür.

Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de kişi başına yıllık ortalama bin 800 metreküp su kullanımı düşüyor. Yani biz fakirlikle azlık arası sınırlar içinde yer alıyoruz. Bilinçli kullanılmaması halinde bu rakamın çok daha aşağıya düşeceğine inanıyoruz. Su açısından pek çok ülkeye göre zengin olan Türkiye, bu şansını yeterince değerlendiremiyor" dedi. 

Her ferdin suyu israf etmeden kullanması gerektiğini vurgulayan Öyüş, özellikle musluk kullanımında halkımızın yanlış alışkanlığa sahip olduğunu kaydederek, "Muslukları kapatmayı alışkanlık haline getirelim. Bu konuda hepimiz sorumluluk sahibi olmalıyız. Yapılan anketlere göre halkımızın bir çoğu günlük hayatta ve tarımda suyu bilinçli kullanmıyor. Ev işlerinde bayanların, tıraş olurken ve araba yıkarken erkeklerin musluğu sürekli açık bırakması nedeniyle ihtiyacının yaklaşık iki katı fazla su kullandığı tespit edildi. Tarımda da, sulama yapılırken bitkinin sulama döneminde isteği miktarda su kullanmak gerekiyor. 

İsrail ve diğer birçok ülkede bu konuda çok daha dikkatli davranılıyor ve yağmurlama veya damlama sulama metotları kullanılıyor. Bunlar aslında bilinen konular ancak uygulamada halen ciddi eksiklikler var. Bu nedenle öğretmenlerimizin öğrencilere çevre eğitimi ile birlikte bilinçli su kullanımını da öğretmesini istiyoruz" diyerek bu yanlış alışkanlığın hem milli servete hem de ülke ekonomisine ciddi zarar verdiğini kaydetti. 

Türkiye'de bilinçsiz su kullanımına bağlı olarak yeraltı sularının seviyesinin de her geçen düştüğünü belirten Semiha Öyüş, son 50 yıllık verilere göre ülkemizde gerçekleşen yağış miktarlarında da düşüş olduğunu söyledi. Öyüş, "Birleşmiş Milletler verilerine göre Türkiye'deki su kaynaklarının, bilinçsiz su kullanımının da etkisiyle önümüzdeki 50 yıl içerisinde yüzde10 oranında azalacağı belirtiliyor. Bu sorunun en önemli enerji kaynaklarımızın başında gelen hidroelektrik santrallerimizi de olumsuz etkileyecek. Gelecekte su tüm dünya için en önemli hayati unsur olacaktır. Su olmadan yaşamın olmayacağı çok açıktır. Bu bakımdan suyun şimdiden doğru kullanımına çok fazla önem vermeliyiz. Ülkemiz sularının doğru ve israf edilmeden kullanımı oldukça önemlidir" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2006 Çarşamba 13:12:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
selim tarık IP: 85.100.102.xxx Tarih : 11.11.2006 17:56:57
Ooo hanımabla sonunda teşrif etmiş memleketine. Malum seçimlere bir yıl kaldı abla sonunda memleketini hatırladı. Aydın heralde hiç bu kadar boş vekiller göndermemişti ankaraya. Aydınlıya sorun uyuyan bakanımız ve belkide benzinci vekilimizin dışında diğerlerinin adlarını bile bilemezler. Umarım halkım 5 yıl boyunca kendisini unutan bu muhterem vekilleri unutmaz.