29
Mayıs
2024
Çarşamba
AYDIN

Milletvekili'nden 'toprak analizi' uyarısı

Adalet ve Kalkınma Partisi Aydın Milletvekili TBMM Tarım Komisyonu Üyesi Ahmet Ertürk, toprak analizi yapılmadığı için yıllardır üreticilerin tarlasına fazladan gübre attığını belirterek, üreticilerin yeniliklere açık olmasını istedi. 

Üreticilerin tarımda dededen toruna süregelen geleneksel çiftçilik anlayışını terk etmesi gerektiğini ifade eden AKP Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk, tarlalarında nice zahmetlerle üretim yapan çiftçilerin satış politikalarında da akıllı olmalarını önerdi. Üreticileri birlik olarak kooperatifleşmeye davet eden Ertürk, "Çiftçilerimiz artık dedesinden gördüğü yöntemle üretim yapmayı bir kenara itmelidir. Bunun içinde ilk olarak tarlalarındaki toprağı üretim sezonu öncesi mutlaka analiz ettirmelidir. Tarlalarımızın laboratuvarlardaki kimyasal analizlerine göre, ihtiyaç olan gübreyi de belirtilen miktarda kullanmalıyız. Analiz sonucunda göreceğiz ki, yıllardır gereksiz miktarda gübre kullanmışız ve milyarca liramızı da heba etmişiz. Tarlalara sertifikalı tohum serptiğimizde ve toprağın ihtiyacı gübreyi istenilen oranda kullandığımızda daha yüksek ürün verimi elde edeceğiz ve bugüne dek gereksiz miktarda kullandığımız gübreden sağlayacağımız para da artı kazancımız olacaktır" dedi. 

Üreticilerin üretimde olduğu kadar ürünlerin satışında da akılcı davranması gerektiğini kaydeden Ertürk, "Tarlalarımızın özelliklerini bilerek yetiştirdiğimiz ve hasadını ettiğimiz tarımsal ürünlerin satımında akılcı ve birliktelikçi olmak zorundayız. Türk çiftçileri olarak yıllardır tohumu serptiğimizden tarladan hasat edene kadar ürünü değerinde satabilme ve parasını tahsil etme stresini yaşadık. Bundan böyle kooperatifler aracılığıyla yapılacak tarımsal ürün satışları çiftçilerin stresini ortadan kaldıracak ve ödeme garantisi getirecektir" ifadelerini kullandı.
.
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2006 Çarşamba 18:23:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?