31
Mayıs
2024
Cuma
AYDIN

Mülteci kampına son nokta

AYDIN’DAKİ MÜLTECİ KAMPI TARTIŞMALARI

Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, kaçak göçmenlere rahat bir yatacak ortam, banyo ve tuvalet imkanı sağlamanın Türk misafirperverliğin bir gereği olduğuna işaret ederek, “Hiç kimse benden daha çok Aydınlılık yapmasın, bu şehri hiç kimse bende daha çok sevemez” dedi.

Aydın’ın Çeştepe beldesine yapılması planlanan 700 kişi kapasiteli mülteci kampı için Çeştepe Belediyesi’nden imar değişikliği yapılması yönünde meclis kararı isteyen Aydın Valiliği, meclisin arazinin birinci derece tarım alanı olmasından dolayı red kararı alması üzerine valilik belediyeyi mahkemeye verdi. Mülteci kampının Çeştepe’de yapılacağının beldede duyulmasının ardından, hem güvenlik açısından hemde beldelerinin isminin kirleneceğini düşüncesiyle belde sakinleri imza kampanyası düzenlemişlerdi.

Kampın tarım arazisi üzerine yapılmak istemesi ve belde sakinlerinin de karşı çıkmasından dolayı konu Aydınlı milletvekilleri tarafından TBMM’ne de taşındı. Yaşanan tartışmaların ardından konuya el koyan Bakanlık, kaçak göçmen misafir hanesinin yapılmasının planladığı Çeştepe Beldesi’ndeki araziyi onayladı. Şimdi projenin hayata geçmesi için ödenek bekleniyor.

VALİLİK YÜRÜTMEYİ DURDURMA İÇİN DAVA AÇTI

Çeştepe Belediye Başkanı Hakkı Gümüş, Çeştepelilerin mülteci kampını beldelerinde istememelerine rağmen Aydın Valiliğinin Çeştepe Belediyesinden tarım arazi olan hazine arazisi üzerinde imar değişikliği yapmasını istediğini söyledi. Başkan Gümüş, “4 Ağustos tarihinde toplanan Belediye Meclisimiz, çevre düzeni planında, tarım alanı, mera ve maki gibi kullanım kararı getirilmiş alanlarda konut, sanayi, turizm, enerji ve benzeri yapılaşma amaçlı uygulama yapılamaz hükmü bulunduğundan imar planı yapılması yasal olarak yapılması mümkün olmadığından yola çıkarak, oy birliğiyle talebin reddine karar verdik. Bunun üzerine Aydın Valiliği Belediyemiz hakkında Tarım Bakanlığı’nca yabancı misafirhanesi yapılmak üzere tarım dışı amaçla kullanılmasının uygun görüldüğünü ileri sürerek, kararın iptali ve yürütmenin durulması için 1. idare mahkemesine dava açtı” dedi.

Belde sakinlerinin de mülteci kampını istemediklerini, bunun içinde imza kampanyası bile düzenlediklerini söyleyen Başkan Gümüş, “Mülteci kampının buraya yapılmaması yaklaşık 3500 imza topladık. İktidar ve muhalefet milletvekillerimiz daha bu konuda bizim yanımızda yer aldılar. Konuyu TBMM’e dahi taşıdılar. Biz belediye olarak elimizden geleni yaptık. Bu sorun Çeştepe’nin sorunu olmaktan çıktı, tüm Aydın’ın sorunu haline geldi. Artık bizim elimiz kolumuz bağlı kaldı. Eğer ki bu kamp yapılacak olursa, nasıl E Tipi cezaevi şehrin göbeğinde kaldıysa, burası da 10 yıl sonra aynı şekilde şehrin içinde kalacak. Çünkü alan öncelikle birinci derece verimli tarım arazisi, alanın sağından ve solundan sulama kanalı geçiyor. Diğer yandan alanın etrafında Aydın Otogar projesinin hayata geçirileceği alan var. Ticari alanlar var. Bu kampın buraya yapılması demek Aydın’ın ilerleyen bir kolunun kesilmesi demektir” diye konuştu.

‘ÇEŞTEPE VE AYDIN’ ADINI KİRLETMEYECEĞİZ

Aydın ve bölgenin yasa dışı yollardan yurt dışına çıkmak isteyen kaçak göçmenler tarafından sıkça geçiş güzergahı olarak kullanıldığına işaret eden Vali Hüseyin Avni Coş, şunları söyledi: “Bu kaçaklar yakalandıklarında uzun süren bir prosedürden dolayı bir süre ülkemizde misafir kalmak zorundalar. Bu güne kadar insani olmayan koşullarda barındırılmışlar. Bu kaçak göçmenlere rahat bir yatacak ortam, banyo ve tuvalet imkanı sağlamak Türk’ün misafirperverliğinin bir gereğidir. Bu mülteci barınakları ki ben ona misafirhanesi diyorum, bir takım özel nedenlerden dolayı Çeştepe’ye yapılacaktır. Belediyenin bu konudaki direnci Bakanlık kararı ile ortadan kaldırılmıştır. Bu mülteci kampı sadece bölgemizden Yunanistan’a kaçak olarak geçmeye çalışan yabancı uyruklular içindir. Burada bu insanlara sağlayacağımız insani şartlar Aydın’ın misafirperverliğini tüm dünyaya duyurmasını sağlayacaktır. Ayrıca altını çizerek söylüyorum; biz Çeştepe ve Aydın adlarının kirlenmesine izin vermeyiz. Hiç kimse benden daha çok Aydınlılık yapmasın, bu şehri hiç kimse bende daha çok sevemez”

Vali Coş, Mahmur kampından gelecekler için Aydın’da bir kamp yeri düşünülüp, düşünülmediği yönündeki bir soruya ise, şöyle cevap verdi: “Kesinlikle böyle bir ne düşünce, nede bir çalışma var. Aydın böyle bir düşünceyle kamp alanı olarak seçilmemiştir”

AYDIN’DAKİ MÜLTECİ KAMPI TARTIŞMALARI
AYDIN’DAKİ MÜLTECİ KAMPI TARTIŞMALARI
AYDIN’DAKİ MÜLTECİ KAMPI TARTIŞMALARI
İHA
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2010 Pazartesi 12:05:02
Güncelleme :25 Ocak 2010 Pazartesi 14:53:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?