19
Mayıs
2024
Pazar
AYDIN

Nazilli'de mutemet vurgunu iddiası

Aydın'ın Nazilli ilçesinde bulunan Yavuz Sultan Selim İlköğretim Okulu'nda hizmetli olarak çalışan bir şahsın, Nazilli Milli Eğitim Müdürlüğü'nde çalışan ve mutemetliğini yaptığı 80'e yakın sözleşmeli öğretmenin maaş hesaplarında yolsuzluk yaparak, zimmetine yüklü miktarda para aktardığı iddiası ile açığa alındığı belirtildi.


İddiaya göre 10 yıldır sözleşmeli ve vekil öğretmenlik yapan 80'e yakın kişinin mutemetliğini yapan Yavuz Sultan Selim İlköğretim Okulu hizmetlisi Özer T., öğretmenlerin maaş hesaplamalarında yolsuzluk yaparak, zimmetine 500 bin YTL para geçirdi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Ercan'ın, Nazilli Kaymakamı Caner Yıldız'ı olayla ilgili bilgilendirmesi üzerine, 16 Ekim 2007 tarihinde mutemet Özer T., Kaymakam Caner Yıldız tarafından açığa alındı.


Orhan Gazi İlköğretim Okulu'nda hizmetli iken 6 yıl önce Yavuz Selim İlköğretim Okulu'na atanan Özer Toker'in burada çalıştığı süre içersinde de ilçe merkezinde ve köylerinde görev yapan 80'e yakın sözleşmeli öğretmenin mutemetliğini yaptığı iddia edilen Özer T., idari mercilere verdiği ifadesinde, suçlamaları kabul etmedi. Müfettişlere "Ben mutemetlikten anlamam. Okulun hizmetlisiyim. Emekliliğim de doldu. Öğretmenlerin hatırı için bu işi yapıyordum. Aslında bu işi başından beri yapmak istemedim.

Yazılı emir olmadan, bana şifahen zorla mutemetlik yaptırdılar" ifadesi verdiğini kaydeden Özer T, "Nerede yolsuzluk yaptığımı bilmiyorum. Bende merak ediyorum. Müfettişe verdiğim ifadede bunu açıkça belirttim. Eğer bana ilçe milli eğitim müdürlüğünden yazılı emir var diyorlarsa, bu yalandır. Böyle bir durumda, konuyu Adli Tıp'a kadar götüreceğim. Sahteciliği ortaya çıkaracağım" dedi.


Nazilli İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Ercan olayı doğrulayarak, duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Maaş bordrolarında kendi imzasının bulunmamasına rağmen Özer T'nin paraları çektiğini ileri süren Faruk Ercan, "Yaşanan bu olay çok üzücü. Adı geçen mutemedin kendi imzasıyla önümüze getirdiği maaş listesini İlçe Milli Eğitim Müdürü olarak ben veya görevlendirdiğim yardımcımın imzalaması yada paraf yapması gerekir. Ondan sonra paralar öğretmenlerin hesabına yatırılır. Bu durumu Mal Müdürlüğü'ne de bildirmiştik. Ancak mutemet arkadaş, hazırladığı maaş bordalarını kendisi imzalayıp, Mal Müdürlüğü'ne de imzalattırıp, çifte bordro kullanmış. Her bordroda 6 bin 400 YTL kendi hesabına eklemiş" diyerek, yapılan vurgunu anlattı.


İleri sürülen vurgun olayı ise şöyle gerçekleşti: İlköğretim okulu mezunu olan Özer T., öğretmenlerin ek ders ücretlerini fazla tahakkuk ettirmesine rağmen, az para yatırıyor. Öğretmenlerin hesabından kestiği paraların toplamını, öğretmenler listesinin en altına kendi ismini yazdırarak, bordrolar arasındaki farkı kendi adına tahakkuk ettiriyor. Bu paraları bankaya gidip kendi düzenlediği bilgiler doğrultusunda hafıza kartı aracılığı ile eli değmeden, kendi isminin de bulunduğu öğretmenlerin hesaplarına parayı geçiriyor. 2006 yılında bazı öğretmenler,
az para almaları ve ek ders ücretleriyle ilgili şikayetleri üzerine Özer T. Hakkında soruşturma açılıyor. Hesaplarındaki durumu müfettişlerin fark edememesi üzerine görevine devam eden mutemet, paraları hesaba geçirmeye devam edince, Milli Eğitim Müdür Yardımcıları Hıdır Dağaşan ile Sezai Selçuk'a yakalandı. Olayın anlatılması üzerine 16 Ekim'de Kaymakamlık oluru ile açığa alınan Özer T. hakkında yeniden idari soruşturma başladı.


Soruşturmayı sürdüren İlköğretim Müfettişi Esat Ünsal'ın soruşturma çerçevesinde geçmiş yıllara kadar uzanan bordro ve hesapların incelediği öğrenilirken, vurgunun boyutunun 500 bin YTL'yi bulduğu kaydedildi.

iha
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2007 Perşembe 03:30:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?