30
Mayıs
2024
Perşembe
AYDIN

Nazillili esnaf sorunlarını anlattı

Aydın'ın Nazilli ilçesinde esnaf odaları başkanları ile bir araya gelen AK Parti Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk esnafın sorunlarını dinledi. Nazilli Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifinde düzenlenen ve yaklaşık 3 saat süren toplantıda esnaflar işlerin durgunluğundan dert yandılar.

Belediye Başkanı Aytekin Kaplan, Nazilli Ticaret Odası Meclis Başkanı Gültekin Kılınç, İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Ercan ve AK Parti İlçe Başkanı Ali Ertürk’ünde hazır bulunduğu toplantıda esnaf tüm sorunlarını masaya yatırdı.

Nazilli Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Güntay, 14 oda başkanı ve bazı esnafların da katıldığı toplantıda yaşanan sorunlar Milletvekili Ahmet Ertürk'e aktarıldı. Piyasada yaşanan durgunluğun tüm esnafa yansıdığını ifade eden Güntay “Gıda, zücaciye, hırdavat, manifatura, ayakkabı, parfümeri, manav ve birçok küçük esnafımız, son zamanlarda açılan büyük marketlerin satış stratejisi nedeniyle zor duruma düşmüştür. Uzun vadeli ve maliyetine yakın satışlar esnafımızı satış yapamaz hale getirdiği gibi sigorta primlerindeki artış hepimizi etkiledi. Esnafımız adeta kaçak çırak ve eleman çalıştırmaya itilmektedir. Vergilerini ve sigorta primlerini zamanında ödeyemez hale gelmiştir. Birçok esnafımız sicili bozuk olduğu için bankalardan kredi talebinde bulunamamaktadır. Emekliliği gelen esnafımız prim ve SSK borçları nedeniyle borcunu, kredi de kullanamadığı için kapatamamakta, dolayısıyla emekli olamamaktadır. Bu durumda ve sıkıntıda olan esnafımıza sicil affı istiyoruz. Yoksa esnafımız daha da zor duruma düşecek ve batağa sürüklenecektir" dedi.
Nazilli Demirciler Odası Başkanı Hüseyin Ekdial ise 8 yıllık zorunlu eğitimle birlikte sanayide yaşanan çırak sorununa dikkat çekerek “Nazilli'^de sadece çıraklar bir yurt kurulmasını ve Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde çırak yetiştirilmesini talep ediyoruz. Bu durum böyle devam ederse memlekette zanaat da zanaatçı da kalmaz" dedi.
Esnafın sorunlarını tek tek dinleyerek not alan AK Parti Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk "Öncelikle yeni çıkartılacak olan hipermarketler yasası dünyada nasıl ise Türkiye’de de aynısı uygulanacaktır. Piyasada birçok sektörde kar oranları eskiye oranla oldukça düşmüştür. Bu olay da doğal olarak küçük esnafa yansımaktadır. Bankaların gelişigüzel kredi kartı dağıtmaları, esnafın ve memurun bu kartları düşüncesizce kullanmaları da ayrı bir sorun oluşturmaktadır. Nazilli’nin ayağa kalkması için ticari hayatının gelişmesi gerekir. Bu da tarım sektörünün, organize sanayinin gelişmesi ile mümkün olacaktır” dedi. Ertürk kendisine aktarılan diğer sorunları da Ankara'da ilgili bakanlıklara aktaracağını söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 14 Mart 2008 Cuma 03:55:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?